Women in Business Kulüpleri ile Röportaj: ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü

    Women in Business Kulüpleri ile Röportaj: ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü

     ODTÜ KKK Women in Business Eş Başkanı Ekinsu Nurçin kampüste eşitlikten kulüp etkinliklerine kadar her şeyi Bin Yaprak için anlattı!

    1) Seni kısaca tanıyabilir miyiz?

    Merhaba. Ben Ekinsu Nurçin, 21 yaşındayım. Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kuzey Kıbrıs Kampüsü 2. Sınıf Ekonomi öğrencisiyim. Aynı zamanda ODTÜ KKK Women in Business Club'ın eş başkanlığını Cemre Sarıaydın ile beraber yürütüyorum.

    2) Sence kadın ve erkekler kampüsünün her yerinde eşit şartlarda yaşayabiliyor mu?
    ODTÜ geleneğine sahip bir kampüsümüz olduğu için bu konuda şanslıyız ki kampüsün her yerinde eşit şartlarda yaşayabiliyoruz. Kimse bize kadın olduğumuz için veya erkeklere erkek oldukları için farklı bir muamele sergilemiyor. Kadın da olsak erkek de olsak hepimize sadece akademik konumumuz üzerinden davranılıyor; öğrenci, asistan, öğretim üyesi  gibi.

    3) Kampüsünde iş hayatında kadının yükselmesi ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması adına neler yapılıyor?
    Kampüsümüzde ODTÜ geleneği de diyebileceğimiz daimî bir eşitlik söz konusu. Toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda bu yüzden burada olan her bir birey bu konuda farkındalık ve bilgi sahibi oluyor. Birbirimizi destekliyoruz ve desteklemeye devam edeceğimizin de farkındayız.


    4) WIB Kulüpleri:

    • Ne zaman kuruldunuz? Neler yapıyorsunuz?
    2014 yılının Kasım ayında kurulduk ama bazı sıkıntılardan dolayı 2018 yılında aktifliğini bırakan topluluğumuzu 2020 yılında ben ve Cemre Yönetime geldikten sonra tekrar canlandırdık. Online dönemin bize sağladığı fayda ile beraber kampüsümüze, üyelerimize ve kendimize faydalı olacak etkinlikler düzenliyoruz. Bu etkinlikleri Women Rocks, Bir Bilene Soralım, Mezunları Dinleyelim ve Tea&Talk gibi seriler içerisine konumlandırarak düzenliyoruz. Asıl amacımız ise öğrencilik sıralarında network kazanıp, iş dünyasındaki rol modeller ile tanışıp üniversite sonrasındaki hayatımıza daha sağlam adımlarla başlamak.
    • Toplumsal cinsiyet eğitimleri veriyor musunuz?

    Toplumsal cinsiyet eşitliğini ayrı bir etkinlik başlığı altında değerlendirmemize rağmen iş eğitimleri (cv hazırlama, digital marketing vb.) dışındaki diğer tüm etkinliklerimizde de toplumsal cinsiyet eşitliğine dair çokça sorular bulunduruyoruz. Bir etkinliğimizde sevgili Selen Okay Akçalı bizlerle oldu. Kendisi YKKD'de Yönetim Kurulu üyesi. Bizlerle Türkiye'deki cinsiyet eşitliği hakkında çok güzel bir sohbet etkinliği gerçekleştirdi.


    •  Panellerde eşit kadın/erkek sayısının olmasına dikkat ediyor musunuz?

    Eşit sayıların olmasına dikkat etsek bile topluluğumuzda henüz bu eşitlik kotasını dolduramadığımız için etkinliklerde de bunu henüz dengeleyebilmiş değiliz ama bunun için çalıştığımızı söyleyebiliriz. Her bir üye farkındalık için bir şans oluyor.


    • Erkekler üye oluyor mu?

    Evet, aktif olarak %10 erkek üyemiz bulunmakta. Bunun dışında yönetim kurulumuzun %30'u ise erkeklerden oluşmakta. Ama genel olarak kulübümüzün adında "Women" geçtiği için zaman zaman önyargılarla erkekler üye olabiliyor mu gibi sorularla karşılaşmıyor değiliz. Her zaman eşitliği savunduğumuz için çabalayarak bunu başaracağımıza dair olan inancımız sonsuz.



    5) Sizin göreviniz ve katkınız nedir?

    Kulübün eş başkanlarından biriyim. Önceden bahsettiğim gibi kulübün aktifliğini bu yıl tekrar geri kazandırdığımız için en ufak sosyal medya görevlerinden moderatörlük, konuşmacıların davet sürecinin yönetimine kadar birçok katkıda bulundum. Sonrasında sıfırdan başlayarak kulüp içi komiteler düzenleyerek bu görevlerin hepsini sistematik bir şekilde sadece kontrolümüz ile işleyecek bir düzen oturttuk. Biz olmasak bile işlerin normal gidişatında yürüyebileceği bir düzene sahibiz diyebilirim 😊

    6) Hayatınızdaki kadın rol modeller kimler?

    Hayatımda rol model aldığım birden fazla kadın var. Sevdiği ve inandığı hayallerin peşinden koşan asla pes etmeyen kadınların çoğuna hayranım ve onları rol model olarak konumlandırıyorum. Mesela Gamze Cizreli, hem sosyal konularda çok aktif hem kadınları çok destekleyen mükemmel biri. Ne kadar zorlukla karşılaşsa da sıfırdan başlaması gerekse de hiç pes etmeyen ve sonuna kadar giden biri BigChefs'i bu şekilde kurup büyütmüş.

     7) Sence kampüste eşitlik neden önemli?

    Kampüste eşitlik hayatımızda eşitlik anlamına geliyor. Bu yüzden şu an kampüsümüzde bunu sağlarsak ilerde bunu da daha büyük çevrelere taşıma şansımız olur. Üniversiteler birçok insanın gelişimini tamamladığı yerler olduğundan burada ne öğrenilirse ilerleyen hayatlar bununla beraber şekilleniyor. İnsanların öğrenimleri, kazanımları hayatlarımızdaki her noktada çok önemli. Sadece o bireyin değil, hayatına dokunduğu her bireye etki ediyor. Eşitliği ne kadar birey sağlarsa, bizler için o kadar korkusuz günler yaklaşır.

     

    Yorum

    Zaten Hesabınız Varsa Buradan Oturum Açın
    Henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun
    © 2024 BinYaprak. Tüm Hakları Saklıdır.
    Bir TurkishWIN girişimidir.