Üniversitede Mutlaka Yapılması Gereken 6 Şey

    Üniversitede Mutlaka Yapılması Gereken 6 Şey
    Üniversite hayatı aktiviteleri nelerdir? Üniversitede yapılması gerekenler nelerdir? İşte tüm cevaplar yazımızda...

     Üniversite, birçok gencin hayata atılmadan önceki önemli duraklarından biridir. Yalnızca gençlerin değil ikinci hatta üçüncü bölümünü okumak için gelenlerin ya da çok daha ileri bir yaşta yeniden okula dönmeye karar verenlerin de hayatlarının gidişatına yeniden yön verdikleri yerlerden biri yine üniversitedir. En temelde eğitim almak ve belirli bir vizyon kazanmak için tercih edilen üniversite hayatı, okurken doğru adımlar atıldığı takdirde mezuniyet sonrasında okunan bölümün diplomasını en iyi dereceyle almayı ve meslek sahibi olmayı kolaylaştırır. Günümüzde üniversite mezunları arasındaki rekabetin hızla arttığı ve iş bulmanın zorlaştığı bilinse de üniversite hayatını bir fırsatlar silsilesi olarak gören ve imkanları en iyi şekilde değerlendiren öğrenciler için okurken de mezuniyet sonrasında da birçok kapı açılmaktadır. Üniversiteye gelen öğrencilerin odak noktası elbette öncelikle derslerinde başarılı olmak olmalıdır fakat öğrencilerin büyük bir bölümü ev, yurt, üniversite arasında mekik dokur. Bu öğrenciler, vize ve final haftalarında saatlerce ders çalışarak belirli bir ortalamaya ulaşır ve mezun olmayı bekler. Üniversite hayatını değerlendirmek isteyen öğrenciler ise yine aynı şekilde dersleri geçmeyi hedeflese dahi okuduğu yıllar boyunca karşılarına çıkan her fırsatı değerlendirmeyi tercih ederler. Her iki tip öğrenci de mezun olur ancak üniversite hayatında yapılması gerekenleri yapmış bir öğrenci, diğer arkadaşlarına nazaran mezuniyet sonrası iş hayatında ön plana çıkar. Peki, öğrencileri birbirlerinden ayıran üniversite hayatı aktiviteleri nelerdir? Üniversitede yapılması gerekenler nelerdir? Öncelikle üniversite hayatını daha verimli geçirmek için yapılması gereken aktivitelerin tamamı tüm öğrencilere açıktır. Bu uğraşların neredeyse hiçbiri üstün bir zekaya sahip olmayı gerektirmez ve üniversiteye gelen her öğrenci eğer isterse "üniversitede yapılması gerekenler"in en az birkaç tanesini rahatlıkla yapabilir.

    Arkadaş Çevrenizi Genişletin, Vizyonunuz Artsın

    Üniversite çok farklı kültürlerden ve memleketlerden gelmiş insanları aynı çatı altında buluşturur. Şayet üniversiteniz uluslararası öğrencilerin de tercihlerinde yer verdiği okullardan biriyse dünya genelinde insan tanıma ve arkadaş çevrenizi zenginleştirme olanağına sahip olabilirsiniz. Tanışılan her bir birey ufkunuzu genişletebilir ve olaylara farklı açılarda bakmanıza yardımcı olabilir çünkü her insanın hikayesi kendine özgü ve biriciktir. Sizin için normal olan durumların farklı kültürlerde tuhaf karşılandığını fark ettiğinizde, dünyaya bakış açınız değişebilir. Nitekim bir üniversite öğrencisinden beklenen en temel özelliklerden biri de farklı bakış açılarına sahip olarak olayları değerlendirebilmeleridir. Bu bağlamda bir öğrencinin hayatında ne kadar çeşitlilik ve ne kadar farklı düşünen arkadaşı varsa düşünce dünyası o ölçüde zenginleşir denebilir. Ulusal ve uluslararası arkadaş çevresi bunun en keyifli ve eğlenceli yollarından biridir. Öğrencilerin sosyal hayatlarında kazandıkları bu vizyonun, derslerini olumlu yönde etkilemesi de kaçınılmaz bir sonuçtur. 

    Sosyal Projeler ve Sivil Toplum Kuruluşlarında Görev Alın

    Üniversite hayatı belirli bir zaman dilimi içerisinde gerçekleşse de yapılan işler öğrencilik hayatının sonrasında da devam edebilir. Bu nedenle sosyal projelerde yer almak ve sivil toplum kuruluşlarının arasında katılarak faaliyetlerde aktif rol almak, iş dünyasında hatırı sayılır bir çevre kazanmayı sağlayabilir. Bu sayede iş başvurularında sunulabilecek kapsamlı bir öz geçmişe sahip olmak da mümkündür. Sosyal projeler yeni insanlar tanımanıza yardımcı olur. Örneğin, üniversite içerisindeki bir kulüp aracılığıyla düzenlenen "görme engelli bireylere sesli kitap okuma" projesi gibi bir etkinliğe dahil olmak manevi bir tatmin de sağlar. Yine çevre ve hayvan haklarıyla ilgili aktivitelerde yer almak, gönüllü çalışmalar yapmak üniversite hayatı sonrasında iş başvurularından pozitif geri dönüşler almanızı kolaylaştırır. Sosyal projeler ve kuruluşlar için gönüllü çalışmalar yapmak aynı zamanda öğrencilerin daha duyarlı ve vicdanlı bireyler olmalarına da katkı sağlar.

    Üniversite Kaynaklarını Verimli Kullan

    Üniversiteler çok çeşitli öğrenci kulüplerinin, seminerlerin ve kongrelerin yer aldığı kültür yuvalarıdır. Öğrenciler ilgi alanlarına uygun olan bir öğrenci kulübünde aktif olarak rol alabilir ve kulüp bünyesinde farklı etkinlikler düzenlenmesine ön ayak olabilir. Müzik, tiyatro, bilişim ve sosyal bilimlerle alakalı olan kulüplerin yanı sıra üniversite bünyesinde dil öğrenilebilecek kurslar da mevcuttur. Bu kurslar, öğrencilerin merak ettikleri bir enstrümanı çalmalarına, bilgisayar yazılımı ve donanımı ile ilgili çok fazla bilgi edinmelerine de kapı aralar. Üniversitelerin en önemli kaynaklarından bir diğeri de şüphesiz kütüphanelerdir. İlgi duyulan kategorilerde yüzlerce, binlerce kitabın yer aldığı kütüphanelerde film arşivleri de bulunur. Öğrencilerin ilgi duydukları kitapları ve sinema filmlerini ödünç alarak okuyup izlemeleri, bilgi birikimlerini artıran en önemli kriterler arasında yer alır. Bu kaynakların ücretsiz olması da kişisel gelişimin önündeki maddi engelleri ortadan kaldırır. Öğrencilerin derslerinden arta kalan vakitlerde kulüp aktivitelerinde aktif yer almaları ve kütüphaneleri ikinci evleri olarak görmeleri başarılarını her anlamda arttıracaktır.

    İyi İletişim Kur, Farklı Bölüm Derslerini Takip Et

    Üniversitede öğrenci işlerinden, yemekhaneye ve kantine kadar her yerde iyi ilişkiler kurmak üniversite hayatının huzurlu ve rahat geçmesi adına önemlidir. Bunun yanı sıra bölümdeki hocalarla da iyi ilişkiler kurmak, derslere hazırlıklı gitmek, hocaların çalışmalarını okumak, ekstra akademik çalışmalar yapmak isteyen öğrenciler için faydalı olabilir. Öğrencilerin yalnızca kendi bölümleriyle ilgili yayınları takip etmemeleri buna ek olarak farklı bölümlerin derslerini de takip etmeye çalışmaları akademik bir kariyer için önemli bir çabadır. Üniversitelerde ‌multidisipliner çalışmalar yapmak isteyen öğrencilere çeşitli fırsatlar sunulur. Öğrenciler bölümlerini okurken seçmeli derslerini ilgilerini çeken branşlardan seçebilirler. Ayrıca çift ‌ana dal ve yan dal programları da öğrencilere sunulmuş fırsatlar arasındadır. Çift ‌ana dal programında öğrenci aynı anda iki farklı disiplinden mezun olabilir ve her iki bölümün diplomasını, tek bir bölümü bitirmek için verilen sürede alabilir. Yan dal programı öğrencinin yüksek lisans veya doktora çalışmalarını ilgi duydukları diğer bir alanda yapmalarını kolaylaştırabilir.

    Yarı Zamanlı Çalış Deneyim Kazan!

    Üniversitede, ekonomik olarak kendilerine yetmek isteyen ve ailelerinden destek almakta zorlanan öğrenciler için okul bünyesindeki kütüphane, kantin, spor salonu, kongre merkezi ‌gibi alanlarda yarı zamanlı çalışma olanakları mevcuttur. Buna ek olarak üniversite kampüslerinde çeşitli kafeler, minik alış veriş merkezleri, kitap dükkanları da vardır. Okurken çalışma hayatını deneyimlemek isteyen öğrenciler kampüs içerisindeki çalışma olanaklarından faydalanabilirler. Öğrencilerin ders programlarına göre çalışma saatlerinin düzenlenmesi, para kazanırken okumayı mümkün kılan alternatiflerden biridir. Aynı zamanda çalışma hayatına erken yaşta başlayan öğrenciler mezuniyet sonrasında elde ettikleri çalışma deneyimleri sayesinde daha rahat iş bulabilmektedirler.

    Yurt Dışı Olanaklarını Değerlendir ve Yabancı Dilini Geliştir

    Üniversitelerde öğrencilere sunulan bir diğer alternatif ise yurt dışında bir ya da iki dönem okuma fırsatının sunulması ve staj yapma olanağıdır. Üstelik öğrencinin yurt dışında okurken ya da staj yapacağı süre zarfındaki masrafları üniversitenin anlaşmalı olduğu program aracılığıyla karşılanır. Bu durumda öğrencilerin yurt dışında bir süre okumaları, yabancı dillerini geliştirmeleri ve farklı kültürleri deneyimlemeleri mümkündür. Yurt dışında yapılan staj programları ise mezuniyet sonrasında yurt dışında bir iş bulma olanağını arttıran etkenler arasında sayılır. Öğrenciler için düzenlenen değişim programları yalnızca yurt dışına yapılmamaktadır. Ülke sınırları içerisinde farklı üniversitelerde de değişim öğrencisi olarak okumak mümkündür. Bunun için öğrencinin iyi bir ortalamaya sahip olması gerekmektedir.

    Bu yazı BinYaprak misafir yazarları Fatıma Şeker tarafından yazılmıştır.

     

    Yorum

    Zaten Hesabınız Varsa Buradan Oturum Açın
    Henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun
    © 2024 BinYaprak. Tüm Hakları Saklıdır.
    Bir TurkishWIN girişimidir.