Türkiyenin Mühendis Kızları

    Resim1

    Türkiyenin Mühendis Kızları kimlerdir? Nasıl başvurulur ve sizlere ne gibi avantajlar sağlarlar? Siz de yazımızı okuyun ve bizim aramıza nasıl katılabileceğinizi hemen öğrenin!

    Türkiye'nin Mühendis Kızları projesi; mühendislik eğitimi alan veya alacak olan kız öğrencileri birçok alanda desteklemek üzere Limak Vakfı tarafından 2015 yılında geliştirilen ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Millî Eğitim Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) işbirliği ile yürütülen bir projedir. Türkiye'nin Mühendis Kızları projesi, lise ve üniversitede okuyan kız öğrencilere yönelik iki ayrı programdan oluşur.

    TMK Lise Programı: Liselerde eğitim gören kız öğrenciler mühendislik mesleği ile ilgili olarak farklı etkinliklerle ve rol model buluşmaları ile bilgilendiriliyor. Böylece kendilerini mühendisliğe yakın hissetmeleri ve mühendisliği meslek seçimlerinde daha fazla tercihleri arasına almaları hedefleniyor.

    TMK Üniversite Programı: Devlet üniversitelerinin "Bilgisayar, Çevre, Elektrik-Elektronik, Endüstri, İnşaat ve Makina Mühendisliği " bölümlerinden kız öğrencilerden oluşur. Öğrencilere programla birlikte verilen maddi burs ile beraber mühendislik eğitimlerine katkı sağlayacak kişisel ve mesleki gelişimlerine destek veriliyor.

    Bu destekler arasında;

    • Üniversite eğitimi süresince öğrenim bursu.
    • Limak Grubu ve diğer kuruluşlarda staj ve istihdam.
    • Gönüllü kadın mühendislerimiz aracılığıyla mentorluk.
    • Avrupa Yönderlik ve Koçluk Derneği aracılığıyla koçluk.
    • Online İngilizce dil eğitimi.
    • Mühendislikte Liderlik Sertifika Programı.

    Burs Koşulları 

    TMK bursiyeri olabilmek için gereken koşullar:

    • T.C. Vatandaşı olmak.
    • Başka kaynaklardan burs almıyor olmak,Kredi ve Yurtlar Kurumundan alınan öğrenim kredisi hariç.
    • Mühendislik dalları Bilgisayar, Çevre, Elektrik-Elektronik, Endüstri, İnşaat ve Makina mühendisliğinde hazırlık,1'inci ,2'nci ve 3'üncü sınıf olmak.
    • Başarı koşulları:

    Ara sınıflar için genel başarı ortalaması 4 üzerinden en az 2,5 ve 100 üzerinden not verilen üniversitelerden de en az 70 olup bir üst sınıfa geçiş hakkını kazanmış olmak, not ortalaması uygun olduğu halde 3'ten fazla başarısız dersi olanlar burs başvurusu yapamaz.

    Yeni başlayanlar için herhangi bir not koşulu gerekmiyor.

    • Aylık 4 saat gönüllü faaliyetlerde bulunmak ve raporlamak.

    TMK bursiyeri olabilmek ve devam edebilmek için aranan özelliklerdir.

    Mülakat Aşamaları 

    İlk olarak E-bursum üzerinden bu linkten başvuru yapmanız gerekiyor bunun için E-bursum'a kayıt olanı ve güncel öğrenci belgeniz ile öğrenciliğinizi güncellemeniz gerekiyor. Seçilme süreci için 2 aşamadan geçiyoruz. İlk olarak başvuru formu, transkript ve ailenizin mal varlığını gösteren belge (E-devletten alabilirsiniz), ardından online görüşme gerçekleşiyor burada biraz mantık soruları, gönüllülük ve kulüp çalışmaları, kariyer hedefleriniz ve Neden TMK'ya katılmak istiyorsunuz gibi sorular soruluyor. Eğer başarılı olursanız yüz yüze görüşmeye hak kazanıyorsunuz ve sizi ve ailenizi yaşadığınız ortamı görmek, mühendis kızların daha detaylı anlatmak ve tanışmak için ziyaret ediyorlar.

    Devam Şartları 

    Her ay minimum 4 saat gönüllü faaliyet yapmak ve raporlamak. Raporda nerede, ne amaçlı yani nasıl bir yarar sağlıyorsun neler yaptığını ve ne zaman gün, saat dilimi ve faaliyet esnasında çekilmiş birkaç fotoğrafın olmalı. Pandemiden dolayı online olarak yapabiliyoruz. Mesela ben SosyalBen de yapıyorum. Gönüllülük için aynı kuruluşta devam etmeniz olumlu izlenim bırakır. Toplum gönüllüleri, TEV, Tema, Okul Destek ve SosyalBen gibi kuruluşlarda karşılık beklemeden, maddi kazanç sağlamadan hizmet edebileceğiniz kurumlarda yapabilirsiniz. Aynı şekilde ayda en az 1 kere koç ve mentor görüşmesi yapmanız ve raporlamanız gerekiyor. Bu raporda da görüşmenizin ne zaman, hangi platform üzerinden yaptığınız ve görüşmenin konusu ve sizin çıkarımlarınız olduğu bir rapor.

    Eğitim modülleri haftada 3 gün 2'şer saat olarak canlı oluyor ve yüksek katılım sağlamanız yıl sonu değerlendirme puanını artırır. Çünkü yıl sonunda her birimiz hakkında değerlendirme yapılıyor ve not ortalamanın 2.5 altına düşmesi, rapor ve eğitim takiplerine bakılarak programdan çıkarılıyor. Not ortalamanın düşük olmasını sebebini savunma yazısı şeklinde raporlama yapıyorsunuz geçerli sebepler sağlık gibi isteğiniz dışında gelişen problemler anlayışla karşılanıyor.

    Mühendise Sor 

    Meslek seçiminde mühendisliği istiyorsunuz ve aklınızda takılan mühendislikle ilgili her türlü sorularınızı gönüllü mühendisler ve TMK üniversite programından mezun olan genç mühendisler cevaplıyor. Sayfadan mühendislerin biyografileri inceleyip ek olarak merak ettiklerinizi de sorabilirsiniz. 

    Mentorluk ve Koçluk 

    1. sınıf öğrencileri TMK mezunlarından, 2 ve 3. sınıf öğrencileri Limak Grubu ve alanlarında başarılı ve tecrübeli kadın mühendislerden mentorluk desteği, 4. sınıf öğrenciler için de kariyer yönlendirmeleri konusunda EMCC(European Mentoring & Coaching Council /Avrupa Yönderlik ve Koçluk Derneği) Türkiye'den koçluk desteği alıyor. Size atanan kişiyle her türlü sorularınızı, kariyer planınızdan teknik kazanımlarınıza kadar ihtiyacınıza göre süreci siz şekillendirebilirsiniz. Mentorunuz sizinle aynı mühendislikten olacağı için onunla daha çok kariyer ve teknik görüşmeler koçunuzla da zaten son sınıf olacağınız için iş, mülakat ve sosyal yetkinlikler üzerine görüşmeler yapabilirsiniz. Bu yıl son sınıf olduğum için Dilek Hanım'dan koçluk aldım. 

    Mühendislikte Liderlik Sertifika Programı 

    Türkiye İnsan Yönetimi Derneği (PERYÖN) ile geliştirilen eğitim modülü ile finansal okur-yazarlık, etkili sunum teknikleri, ikna mühendisliği, takım çalışması, sosyal medya yönetimi gibi 21.yy yetkinliklerin gelişime yönelik bir dönem boyunca haftada üç gün devam eden online eğitim programı. Haftada 3 gün 2'şer saat, bu günler ve saatler anketler ile belirleniyor. Dersler canlı oluyor eğer kaçırırsanız kayıtlarınız daha sonra izliyorsunuz. Her eğitim modülünün öncesi ve sonrası yapılması gereken testler oluyor ayrıca dönem sonunda da sertifikayı alabilmek için bütün modülleri kapsayan bir sınavı olmanız gerekiyor. 

    Online İngilizce Eğitimi 

     Boğaziçi Üniversitesi Yaşamboyu Eğitim Merkezi (BÜYEM) ile bir ön seviye tespit sınavı yaptıktan sonra seviyenize uygun sınıfa atanıyorsunuz. Bu süreçte her hafta skype üzerinde konuşma dersiniz ve web sitesinde gramer ve kelimeler çalışarak her konuya özel bölümleri tamamlıyoruz. Her kur yaklaşık 1.5 ay sürüyor ve 3 kur alıyorsunuz bir dönem boyunca. Her kurun sonunda sunum hazırlayarak ve final testini tamamlayarak bir sonraki kura geçiyorsunuz.

    İstanbul Buluşması 

    Her yıl Şubat ayında Limak Eurasia Luxury Hotel'de 3-4 gün yapılıyor. Her yıl farklı sürpriz konuşmacılar, sanatsal etkinlikler, geziler, küçük yarışmalar ve hediyelerle birlikte mentor ve koçlarla yüz yüze görüşmelerin olduğu dopdolu bir program. 

    Mühendis Kızlar Sosyal Medya Hesapları 

    Tüm sosyal medya hesaplarını takip edebilirsiniz; kitap içerikleri, mühendislik harikaları ve en önemli kadın mühendisler tanıtılıyor. Unutma son başvuru 16 Ekim 2020, heyecanla yeni mühendis kız kardeşleri bekliyoruz.

    http://www.turkiyeninmuhendiskizlari.com
    https://www.youtube.com/channel/UCmtwQtajE3QXNMfmXSv1Jfg
    https://www.linkedin.com/company/turkiyeninmuhendiskizlari
    https://www.facebook.com/turkiyeninmuhendiskizlari
    https://twitter.com/muhendis_kizlar
    https://www.instagram.com/muhendiskizlar/

    Bu yazı BinYaprak misafir yazarları Fadime Özdemir tarafından yazılmıştır.

     

    Yorum

    Zaten Hesabınız Varsa Buradan Oturum Açın
    Henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun

    Fadime Özdemir, Süleyman Demirel üniversitesi bilgisayar mühendisliği 4.sınıf öğrenciyim. Bulut teknolojileri ve sistem yönetimi ile ilgileniyorum.Lisanlı Badminton oynuyorum.Yoga ve bitki yetiştirme de kendimi geliştiyorum.

    © 2024 BinYaprak. Tüm Hakları Saklıdır.
    Bir TurkishWIN girişimidir.