Sinirbilim ile İlgilenenlerin Okuması Gereken 6 Kitap

    Sinirbilim ile İlgilenenlerin Okuması Gereken 6 Kitap

       Sinirbilim ile ilgili daha fazla şey öğrenmek için bu kitapları mutlaka inceleyin!

       Sinirbilim çok ilginizi çekiyor ve araştırmak, öğrenmek istiyorsunuz ancak nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız, bu yazı tam size göre! İşte beynin işleyişini daha iyi anlamanıza yardımcı olacak kitapları bu yazımızda derledik. Keyifli okumalar!

    1) Karısını Şapka Sanan Adam (The Man Who Mistook His Wife for a Hat) - Oliver Sacks

       Listeye hastaları ile ilgili yazdığı kitaplarla tanınmış İngiliz nörolog Oliver Sacks'in en ünlü eserlerinden biriyle başlayalım. Kitapta nadir rastlanan nörolojik vakalar akademik kelimeler en aza indirgenerek akıcı bir dille okucuya sunulmuş. Örneğin, bir gece rüyasında kendisini köpek olarak gören ve uyandığında üst düzey bir koku alma duyusuna sahip olan birinin hikayesini öğrenmek istemez misiniz? Ya da karısını şapka sanan bir adamın hikayesini? 

    2) Incognito: Beynin Gizli Hayatı (Incognito: The Secret Lives of the Brain) - David Eagleman

       Beyniniz gerçekliği yansıtmak konusunda ne kadar başarılı? Hareketlerinizden kendi "iradeniz" mi sorumlu peki? Sinirbilimci David Eagleman, bilinç ve sağ-sol lob etkileşimi gibi temel elementleri deneysel örneklerle destekleyerek anlatıyor. Akademik anlatım, "Karısını Şapka Sanan Adam"la karşılaştırıldığında daha az kullanılmış. Bu yüzden, bu kitap için "Sinirbilim 101" yakıştırması yapılabilir. Eğer sinirbilim hakkında bilgi birikiminiz "yeni başlangıç" seviyesinden fazla ise sizler için basit bir kitap olabilir. 

     3Neil'in Beyniyle Konuşmalar - Düşünce ve Dilin Sinirsel Doğası (Conversations With Neil's Brain: The Neural Nature Of Thought And Language) - William H. Calvin, George A. Ojemann

       Beyin ameliyatı geçirmek üzere olan bir epilepsi hastası, Neil. Ameliyat masasında yatmakta olan Neil doktorlarıyla beyin hakkında sohbet ediyor. Kitap genel olarak Neil ve doktorların ameliyat masasındaki sohbetleri üzerine kuruludur. Ek olarak, çeşitli beyin kesiti krokileri, grafikler, sinir hücresi figürleri, moleküler düzeyde mekanizma çizimleri gibi teknik gösterimler ile anlatım detaylandırılmıştır. Sinirbilime az düzeyde de olsa aşinalığı bulunmayanlar için dili biraz ağır ve zorlayıcı olabilir. 

    4) Descartes'ın Yanılgısı (Descartes' Error) - António R. Damásio

       Sinirbilim, Psikoloji ve Felsefe profesörü António Damásio'nun uzmanlaştığı tüm alanları topladığı bir kitaptır. Kitabın ana konusu duygu ve beyin arasındaki ilişkidir. Yazar duygu bozuklukları bulunan nöropsikiyatrik hastalar üzerindeki incelemelerine dayalı olarak, duygularına karar verme mekanizmalarının yadsınamaz bir parçası olduğundan bahsediyor. Davranışsal sinirbilim ya da nöropsikoloji ile ilgileniyorsanız baş ucunuzda bulunması gereken bir eser: Descartes'in Yanılgısı.

    5) Subliminal - Bilinçdışınız Davranışlarınızı Nasıl Yönetir? (Subliminal - How Your Unconscious Mind Rules Your Behavior?) - Leonard Mlodinow

       Ünlü fizikçi Stephen Hawking ile ortak bir kitabı da bulunan Leonard Mlodinow, bilinçdışı konseptini bugüne kadar yapılmış deneyleri bir araya getirip yorumlamış. Kitap insanların dünyayı nasıl deneyimlediklerine ve algıların, davranışların, hafızanın ve sosyal yargıların bilinçdışı zihinlerimiz tarafından bilinçli zihinlerimizden daha çok nasıl yönlendirildiğinden bahsetmektedir. Bu listede yer alan diğer kitaplara göre daha sade bir dile sahip olduğundan söz edilebilir.

    6) Müzikofili: Müzik ve Beyin Öyküleri (Musicophilia: Tales of Music and the Brain) - Oliver Sacks

       Listeyi Oliver Sacks'in bir başka kitabıyla bitirelim. Sacks, Müzikofili'de müziğin beyin üzerindeki gücünü gözlemlediği vakalar üzerinden okuyucuya yansıtıyor: Yıldırım çarpması sonucu aniden piyanist olmak için ilham alan bir adamdan, müzik ile semptomları iyileştirilen Parkinson hastasına, hatta hafızası müzikten başka her şey için sadece yedi saniye süren bir adama kadar. 

       Yazarımız Ecem Metin'in tavsiyesi: Oliver Sacks'in tüm kitaplarını ısrarla isteyiniz.

       Abdullah Gül Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümü öğrencisi Ecem Metin'e yazısı için teşekkür ederiz. 

     

    Yorum

    Zaten Hesabınız Varsa Buradan Oturum Açın
    Henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun

    BinYaprak; iş hayatına atılmaya hazırlanan farklı coğrafyalardaki üniversiteli kadınla, çalışan kadının ilham, tecrübe ve iş fırsatlarını paylaştıkları, çalışan kadının dijital kız kardeşlik çemberi.

    © 2024 BinYaprak. Tüm Hakları Saklıdır.
    Bir TurkishWIN girişimidir.