Silikon Vadisi'nde Uzaktan Çalışma Deneyimleri

    unnamed

    Uzaktan çalışma sistemini daha duyulmamışken deneyimleyen ve bugün bu sisteme çözüm getiren Seri Girişimci, Silikon Vadisi'nde 3 Startup ve RemoteTeam.com CEO & Kurucusu Şahin Boydaş deneyimlerini ve uzaktan çalışmanın geleceğini BinYaprak'ta paylaştı!

    Benim için "ofis" mobilite demektir. Yani yalnızca bir lokasyona bağlı kalmadan benimle birlikte hareket edebilen istediğimde ulaşabileceğim bir an bile olabilir.

    1) Kısaca kendinizi tanıtabilir misiniz?

    Ben Şahin Boydaş. Boston'da doğdum ve 6 yaşına kadar da ailemle ABD'de yaşadım. Daha sonra eğitim için Türkiye'ye geri döndüm. Girişimciliğe ilk adımımı 1999 yılında yani 17 yaşındayken CepDukkan.com ile attım. 2005 yılında Koç Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümünden mezun oldum ve girişimciliğe farklı kollardan devam ettim. CepDukkan.com'dan sonra, vitamin.com.tr, cocukceptelefonu.com ve beyazkutu.com gibi firmaları kurdum.

    Türkiye'deki bu girişimcilik serüveni sonrasında 2012 yılında San Francisco'ya taşındım ve Silikon Vadisi'nde ilk girişimim olan MovieLala'yı kurdum. MovieLala'nın 33 yatırımcısı arasında Alan DeBevoise, milyarder Marc Benioff yer alırken, MovieLala HBO President, Disney CFO gibi çok ünlü isimlerden de yatırımlar aldı. Inc dergisi tarafından Hollywood'un en inovatif firması seçilen MovieLala Gfycat aracılığı ile exit etti. MovieLala sonrası gif ve stickerlara olan ilgiyi de hesaba katarak Leo AR'ı kurdum. Günümüzde son girişimim olan RemoteTeam.com ise 2019 yılında kuruldu.

    2) Peki Remoteteam.com fikri nasıl ortaya çıktı?

    Türkiye'deki girişimlerimden sonra 2012 yılında Silikon Vadisi'ne taşındım. Bu yıllar boyunca, tüm girişimlerim % 100 uzaktan çalışan ekiplerle yönetildi. Uzaktan çalışma, bu süre zarfında Silikon Vadisi girişimcileri arasında bile nadirdi. Bay Area'daki insanların uzaktan çalışmanın kötü olduğunu düşünmelerine çok şaşırdığımı hatırlıyorum. Saat dilimi farklılıkları, iletişim sorunları, ortak çalışma sorunları - kurucular, yatırımcılar ve yeni başlayanlar topluluğu bana uzaktan çalışmanın girişimimi ölçeklendirmeyeceğine ve bunun yatırımcıları nasıl uzaklaştıracağına dair birçok neden verdi. Ve herhangi bir yatırımcıyı, ortağı veya bir danışmanı işin geleceğinin uzak olduğuna ikna etmek zordu.

    Tüm bu yıllardan sonra, uzaktan çalışma dramatik bir şekilde büyüdü ve son olarak pandemi nedeniyle dünyanın her yerinde hızla uygulanmaya başladı. Silikon Vadisi'ndeki birçok yatırımcı, partner ve insan şu anda uzaktan çalışmayı savunuyor - ve bu durum iş hayatının geleceğine ilk adım. Bir dizi başarılı unicornun bugün uzaktan çalışmaya tamamen geçtiğini görüyoruz. Ayrıca "yetenek her yerde" trendine de şahit oluyoruz artık yetenekli bir yazılımcı bulmak için Silikon Vadisi'nde olmak gerekmiyor. Türkiye'de Avrupa'da inanılmaz yetenekli insanlar dev firmalarla çalışabiliyor.

    İş hayatım boyunca uzaktan çalışan, onlarca yıldır zaten bunu yapan biri olarak RemoteTeam'in fikri aslında hep içerilerde bir yerdeydi. Tüm girişimlerimde çalışanların çoğu mühendislerdi ve operasyondan ise ben sorumluydum; bordro, ödemeler, işe alma, performans yönetimi ve izinleri vb. düşünün. Bu şirketler için neredeyse tamamen uzaktan çalışan 10'dan fazla ekibin sadece belirli ofis belgeleri ve işleri her ay 5-10 saatimi yiyordu. Yeni gelen çalışan belgeleri ve e-posta ve diğer uygulamalara atanması gibi aslında ufak görünen ama karmaşık ve zaman yiyen işlerin sadece benim değil uzaktan çalışan şirket sahipleri ve İnsan Kaynakları yöneticileri olabileceğinin farkına vardım. Buna bir çözüm getirmeye karar verdim ve RemoteTeam.com doğdu.

    3) Remoteteam.com nasıl çalışır? Kimler bu platformdan yararlanabilir?

    RemoteTeam, piyasa uzaktan çalışan ekipleri olan dünyanın her yerinden şirketlere en iyi araçları oluşturma misyonuyla dünyanın dört bir yanından profesyonellerden oluşan bir ekiptir. Uzaktan çalışan şirketlerin bordro, vergi uygunluğu ve izinleri yönetmesi ve otomatikleştirmesi için oluşturduğumuz platformla gurur duyuyoruz. Ayrıca, ekip yönetimi uygulaması, kolay ücretlendirme için sınırsız ödeme platformları ile entegrasyon, belge imzalama ve yerleştirme için imza uygulaması, uzaktan erişim için bir envanter yönetimi platformu gibi ek araçlarımızla uzaktan çalışan ekiplerin deniz aşırı çalışanlarını yönetmelerini kolaylaştırıyoruz.

    4) Bu süreçte firma bilgilerinin uzaktan yönetimini ve bilgilerin güvenliğini nasıl kontrol ediyorsunuz?

    Birçok güvenlik önlemi ile donatılmış müşterilerimizin kişisel verileri yalnızca şirket içinde birkaç özel kişi tarafından erişime açıktır. Bu kişilerin erişim yetkileri teknik destek; anti money laundering ve fraud ile sınırlıdır. Ayrıca kullanıcıların kendi bilgisayarlarındaki güvenlikleri için yüksek güçlü şifre zorunluluğu, email confirmation, 2 factor authentication, auto sign out ve auto lock özellikleri mevcut.

    5) Sizce esnek ya da uzaktan çalışma sistemi gelecekte neye dönüşecek? Nelere hazırlıklı olmak lazım?

    Her şey değişecek. Şu an yaşadığımız bu uzaktan çalışmaya geçiş dönemi aslında geleceğin dünyasına bir ilk adım olarak düşünülebilir. Uzaktan çalışmanın sürekli hale gelmesi ile birlikte insanların tüm hayat şartları değişecek. Yalnızca bu pandemi döneminde bile şirketlerin çalışanlara bakışında büyük bir insani yaklaşım görünüyor. İnsan artık bir değere sahip bu sebeple şirketlerin insana ve insanın ürettiği değere göre davrandığı, evimizin içinde ofislerin olduğu, bankaların ya da fiziksel mekanların pek de öneminin kalmadığı bir dünyaya geçiş olacak. Bu durum tüm iş alanlarının dijitalleşmesini gerektirebilir. Bu dijitalleşmeye ve değişime açık olduğumuz sürece dünya üzerinde yaşanacak çoğu şeyin iyiye gideceğini düşünüyorum.

    6) Peki bugüne tekrar baktığımızda, sizin için "ofis" ne demek?

    Benim için ofis mobilite demektir. Yani yalnızca bir lokasyona bağlı kalmadan benimle birlikte hareket edebilen istediğimde ulaşabileceğim bir an bile olabilir. Artık günümüzde sahip olduğumuz teknoloji bize bunu yaşama imkanı sunuyor. Ben bu zamana kadar kurucusu olduğum neredeyse hiçbir şirketimde fiziksel bir ofiste çalışmadım her zaman remote olarak evden ya da olduğum yerden çalışmak bana daha mantıklı geliyordu RemoteTeam.com ile de bu vizyonu gerçekleştirdiğimi düşünüyorum.

    7) Özellikle pandemi döneminde uzaktan çalışanlar ofis ruhundan yoksun kalıyor. Uzaktan çalışma sisteminde bu ruh nasıl sağlanır?

    Açıkçası hayatımda belki de birkaç kez ofiste çalışmış biri olarak buna cevap vermem oldukça zor. Normal ofis sisteminde sağlanan ruh ile uzaktan çalışmada sağlanan ruhun temelinde olan iş yapma, bir şeyler başarma duygusunu temel almak gerekli. Düzenli toplantılar ve belki eğlenceli etkinlikler ile de herkesin kaynaşması sağlanabilir. Biz RemoteTeam'de haftalık toplantılarımız sonrası eğer herkesin vakti varsa ve yoğun değilsek random meetup roomlar kurup herkesin sohbet etmesini ve birbirini daha yakından tanımasını sağladığımız küçük toplantılar düzenliyoruz.

    8) Güzel bir tavsiye, çok teşekkürler! Peki sizce sürekli erişilebilir olunması beklenen bir çalışma ortamında "dijital wellness" nasıl sağlanabilir?

    Uzaktan çalışmanın zaten oturduğu ve alışıldığı yerlerde veya şirketlerde biz dijital wellness için yapılan güzel çalışmalar da görüyoruz. Çünkü genelde geleneksel şirket yapılarında ya da güvensiz şirket yapılarında çalışanı belli bir çalışma saati içerisinde çalışmaya zorlama ve bu saatin bile üstünde çalışmasını sağlama durumu karşımıza çıkıyor. Bu şirket pandemi sebebiyle zorunda kaldığı için evden çalışmaya geçse de değişen bir şey olmuyor. Oysa daha yumuşak yapılı pandemi ile birlikte özgür çalışma saati imkanı sağlayan şirketlerde takımınızın bir şekilde birbirine senkron olabildiğini görüyorsunuz. Aynı zamanda üretkenlik ofisten çalışanlara göre daha yüksek.

    Aslında burada bir gerçek var. Her zaman erişilebilir olmak kötü bir şey değil bu sizin çıkan aksiliklerden ya da yeniliklerden haberdar olmanızı sağlar. Ancak sabah 9 akşam 6'ya kadar çalışıp mesai bitiminden sonra size ulaşılması asıl rahatsız edici olandır.
    Yani eğer kişi çalışma saatinde özgür olursa zaten ihtiyacı olduğu zamanlarda yardım etmek ya da cevap vermek bir külfet değil sadece işi olur.

    9) Son olarak bir ilham videonuz var mı? Varsa bizimle link paylaşır mısınız?

    İlham videosu olmasa da çok sevdiğim ve bana ilham veren bir Bukowski şiirini sizinle paylaşabilirim: Kendinizi Keşfedin

    Uzaktan çalışma deneyimlerini bizimle paylaşan Şahin Boydaş'a röportajımıza katkılarından dolayı çok teşekkür ederiz.

     

    Yorum

    Zaten Hesabınız Varsa Buradan Oturum Açın
    Henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun

    Duygu Çelebi Kaya, 1988'de Kdz. Ereğli'de doğdu. İlkokul, ortaokul ve liseyi farklı şehirlerde okudu. Lisans eğitimini Yeditepe Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı ve Halkla İlişkiler ve Tanıtım (çift anadal) bölümlerinde tamamladı. Ardından yine Yeditepe Üniversitesi'nde Pazarlama İletişimi yüksek lisansı yaptı. Çalışma hayatına İstanbul Kalkınma Ajansı'nda Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak başlayan Duygu, Hollanda merkezli bir dijital pazarlama ajansında ve sonra da BinYaprak'ta çalıştı. İstanbul'da başladığı BinYaprak macerasına bir süre sonra dijital göçebe olarak devam etti. Şu anda BinYaprak'ta geleceğin trendlerinden "esnek çalışma işgücü" yolculuğunun yönderi olan Duygu, Balıkesir'de aile şirketi için çalışmakta ve 2-5 yaş arası öğrencilere Yaratıcı Düşünce dersleri vermektedir.

    © 2024 BinYaprak. Tüm Hakları Saklıdır.
    Bir TurkishWIN girişimidir.