Robotik Sektörünün Geleceği Ve Robotik Sektöründe Çalışabilecek Meslek Dalları

    Top-10-Robotics-Institutes-in-India-1

    Her geçen gün daha da önem kazanan robotik sektörü ve meslekler dalları hakkında bilgi edinebileceğiniz yazımız sizinle. Keyifli okumalar! 

    Hayatımız değişiyor. Endüstri 4.0'ın gelişmesiyle eskiden mevcut olan iş alanları artık yok oluyor ve yerini makinelere bırakıyor. Yeni meslekler oluşuyor. Değişen dönemin en büyük odağı ise insan ihtiyacı. İnsanlar ürettikleri her ürünü kendi konforlarını arttıracak şekilde tasarlıyorlar. Ortaya çıkan her yeni mesleğin odağı da insan. Pazarlamacılar müşteri sadakati oluşturmak istiyor, teknoloji firmaları kapitalist algılarla insan duygularına dokunmak istiyor, tarım insan için yapılıyor… Derken bu denli insan odaklı yenilikler yapılıyorken bu değişimin robotik sektörüne yansımaması da mümkün değil. Bildiğimiz üzere artık insansı robotlar üretilebiliyor. Peki robotik sektörü nereye kadar devam edecek. İleride bilimkurgu filmi tadında hayatlar yaşatacak kadar ilerlemesini de istemeyiz tabi… 


    Şu an robotik sektöründe iş yapabilecek meslek grupları genel haliyle makine, mekatronik, elektrik-elektronik ve biyomedikal mühendisliği alanları. Yazının ilerleyen kısımlarında ise bu meslek dallarını daha yakından inceleyecek, Türkiye'deki ve dünyadaki iş olanaklarına bakacak ve robotik sektörünün dipsiz kuyusunda kaybolacağız.

    Makine ve mekatronik mühendisleri; temeline fizik ve matematik kuramlarını alarak enerji türünün dönüşümünü prensip edinen bir meslek dalıdır. Bir makine veya mekatronik mühendisinin bilmesi gereken birçok yazılım dili vardır ve bunun yanında statik, dinamik, mukavemet, robotik ve motorlar gibi temel bilgileri de bilmesi gerekmektedir. Bu mühendislik dallarının iş alanı oldukça geniştir. Makine mühendisleri okudukları dönemde robotik alanında stajlar yaparak bu alanda uzmanlaşabilir ve kariyer hayatlarını bu yönde ilerletebilirler. Yurt dışında Boston Dynamics olarak bilinen ve robotik sektöründe devrim niteliğinde yenilikler yapan bu firmanın bir parçası olma fırsatı yakalayabilir, geleceğe yön veren teknolojilerle çalışabilirsiniz.

    Biyomedikal Mühendisleri; bu alan sağlık ve teknolojinin birleşimi diyebiliriz. Biyomedikal mühendisleri, hastanede gördüğünüz cihazların tümünün, işitme cihazı, biyonik kol, protez bacak vb. ürünlerin üretiminden, pazarlamasından ve satışından sorumludur. Robotik sektörüyle yakından ilgili olan bu dal insanların kusurlu veya artık işlevini yerine getirmeyen uzuv ve organlarının onarımı veya yerine yenisini getirmesinin yanında baştan sona bir robot yapımında da çalışabilirler. İnsansı robot konusunda oldukça büyük işlevi olan bu mühendislik dalıyla robotik sektöründe kendinize bir yer bulabilirsiniz.

    Elektrik elektronik mühendisliği de derya deniz olan bölümlerden biridir. Geniş bir iş alanına sahip olan bu mühendislik dalının da temeli fizik ve matematiğe dayanır. Yapay zeka ve teknolojiyi kullanarak bir robot geliştirebilecek olan bu mühendislik dalından da robotik sektörüne geçiş yapabilir bu alanda çalışabilirsiniz.

    Bunun yanında eğer bir mühendislik dalında okumuyorsanız veya robotik sektörünü uzmanlık değil de hobi olarak deneyimlemek istiyorsanız, bu alanda öğrenilmesi gereken yazılım programlarını öğrenerek sektöre katkıda bulunabilir, kendinizi geliştirebilirsiniz.

    Gördüğünüz üzere robotik sektöründe kariyer yapmak için önünüzde birçok fırsat var. Eğer siz de bu gelişimin bir parçası olmak istiyorsanız hiç zaman kaybetmeden öğrenmeye başlayın. Robotların da durmadan çalıştığını unutmayın!

     CampusWIN yazarları Melis Sude Altun tarafından yazılmıştır. 

     

    Yorum

    Zaten Hesabınız Varsa Buradan Oturum Açın
    Henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun
    © 2024 BinYaprak. Tüm Hakları Saklıdır.
    Bir TurkishWIN girişimidir.