Özgün Fikirler

    stem-1-1

    Öğretim modelinden daha fazlası olan STEM hakkındaki yazımız yayımda. Keyifli okumalar!

    21. yüzyılın değişen dinamikleri hazır bilginin öğrenciye aktarılmasındansa öğrenci-öğretmen iş birliği ile yeni bilginin üretilmesini, yaparak-öğrenme felsefesini amaç edinen STEM Eğitimi ile 2017 yılında Bahçeşehir Üniversitesinde düzenlenen çalıştayda tanıştım.

    Bu çalıştaydan önce ''STEM nedir?'' sorusuna sadece Fen Bilimleri (Science), Teknoloji (Technology), Mühendislik (Engineering) ve Matematik (Mathematics) disiplinlerinin bir araya getirilmesiyle oluşturulan bir öğretim modeli olarak cevap verirdim.

    Çalıştay esnasında günlük hayatta karşılaştığımız birçok basit malzeme ile var olan bir probleme karşın pratik ve akılcı çözümler üretmeye çalıştık. Böylelikle STEM Eğitiminin, sadece bir öğretim modeli olmaktan daha da fazlası olduğunu görmeye başladım.

    Çalıştay sonrasında da dönem içerisinde öğrencilerimle birlikte BTHP'lerimizi temel alan prototiplerimizi tasarlarken, STEM eğitiminin, günlük hayatta karşılaşabileceğimiz problemlere karşın öğrencileri akılcı, pratik, yenilikçi, yaratıcı, özgün fikirler üreten, analitik düşünebilen, eleştirel bakış açısına sahip bireyler olarak yetiştirmeyi hedefleyen bir öğretim modeli olduğunu gözlemlemiş oldum.

    Prototip tasarlamak amacıyla oluşturulan grupların çalışması esnasında öğrencilerin iletişim becerilerinin özellikle de empati yapabilme yönlerinin ve geliştiğini gözlemledim. Yaratıcılık, özgün fikirler üretme, kendini ifade edebilme gibi sosyal hayatta kullanılan birçok becerinin sadece dört ana disiplinden oluşuyor gibi görünen STEM derslerimizde geliştiğini sizlerle paylaşabilirim.

    İçinde bulunduğumuz pandemi süreci sebebiyle uzaktan eğitim ile derslerimize devam ettiğimiz süreçte de öğrencilerimiz BTHP'lerine çözüm aramaya devam ettiler. Bizler uzaktan eğitim sürecinde anamorfik resim şablonu kullanarak uyarı tabelaları tasarladık. Anamorfik resim şablonlarımızın tamamlanmasından sonra kullanmamız gereken bir silindir aynaya ihtiyacımız vardı. Ancak evlerimizde silindir ayna yoktu. Malum süreçte de bu aynaya ulaşmak zordu. Ancak pratik düşünebilen öğrencilerim aynı etkiyi yaratacağını düşünerek "Öğretmenim cezve kullansak olur mu?" dediler. Gelişen teknoloji sayesinde evlerimize giren kahve makinelerinin yerini alarak bir kenara kaldırdığımız cezvelerimiz silindir aynamız olmuş oldu. Eminim birçok öğretmen arkadaşım da STEM öğretimi esnasında bu tarz yaratıcı fikirlerle karşılaşmıştır. Bu fikirler karşısında özgün fikirler üretebilen, karşılaştığı bir soruna akılcı ve pratik bir çözüm bulabilen bireyler yetiştirme yolunda doğru adımlarla ilerlediğimizi anladım.


    Begüm ARPA YAVUZ

    Sınıf Öğretmeni

    Bahçeşehir Koleji Bademli Kampüsü

     

    Yorum

    Zaten Hesabınız Varsa Buradan Oturum Açın
    Henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun

    BAUSTEM merkezi öğretmen eğitimi uzerine uzmanlaşmış bir araştırma ve geliştirme merkezidir. STEM bütünleşik öğretmenlik bilgi ve becerileri projesine ev sahipliği yapmaktadır. Merkez bünyesindeki programlar ile STEM öğretmenleri yetiştirilmekte ve öğrencilerin çağa uygun becerilerle donatılması sağlanmaktadır.

    © 2024 BinYaprak. Tüm Hakları Saklıdır.
    Bir TurkishWIN girişimidir.