Öz Şefkat ile Tanıştınız Mı?

    images

    Nedir öz şefkat? Kendimizi sevmek, yargılamamak, hoş görmek, hatalarımız yüzünden kendimize fazla yüklenmemek, yani kendimize şefkat göstermek, kendimize en iyi arkadaşımız gibi davranmak, zor zamanlarda kendimize sevgi ve anlayış göstermek diye tanımlayabiliriz.

    Öz şefkat kelimesini ilk defa 4 yıl önce terapist bir arkadaşımdan duymuştum. Danışanlarının en sık geldiği konulardan biri olduğunu söylemişti. İlginç gelmişti. İlginç geldiği kadar da herkese gerekli olduğunu düşünmüştüm dinledikçe. Sonra eve geldim ve tabi ki araştırmaya başladım. İlk karşıma çıkan isim Kristin Neff isminde Alman bir yazar ve düşünür çok tatlı bir kadındı. Dinledim, okudum ve aslında benim de ne kadar ihtiyacım olduğunu fark ettim öğrendikçe. Benim de kendime karşı iç diyaloglarım ve yargılarım çok sertti.

    Peki nedir bu öz şefkat? Kendimizi sevmek, yargılamamak, hoş görmek, hatalarımız yüzünden kendimize fazla yüklenmemek, yani kendimize şefkat göstermek, kendimize en iyi arkadaşımız gibi davranmak, zor zamanlarda kendimize sevgi ve anlayış göstermek diye tanımlayabiliriz. İnsan olarak yanlışlarımıza daha fazla odaklanmak aslında hayatta kalma içgüdümüzden gelmekte. Yani öz şefkat insanın doğasında çok sık rastladığımız bir yaklaşım değil. O nedenle öğrenmek durumunda olduğumuz, çaba isteyen bir tutum. Çünkü öz şefkat eksikliği insanı yaratıcılığından, bilgeliğinden, zekasından uzaklaştıran bir durum. İçimizdeki yetersizlik ve değersizlik duygusunu güçlendiren, biyokimyamızı olumsuz etkileyen, stres seviyemizi gereksiz yükselten bir alışkanlık. Beynimizin amigdala denilen, tehdit altında devreye giren bölümü çalıştıran, analitik, stratejik ve kaynak yoğun tarafları kitleyen bir durum.

    Peki nasıl yapacağız da öz şefkatimiz artacak? Bu konuda sizinle bir kaç egzersiz paylaşacağım. Bunlardan ilki "Arkadaşına Nasıl Davranırdın?

    Bir kağıt kalem alın ve şu sorulara yanıt verin lütfen:

    1. Yakın ve sevdiğiniz bir arkadaşınızın kendi ile ilgili çok kötü hissettiğini düşünün. Kendini suçladığı ve kendisi ile ciddi mücadele ettiği bir anı düşünün. Böyle bir durumda ona nasıl yaklaşırdınız? Ona nasıl davrandığınızı, onun için ne hissettiğinizi, nasıl bir ton ve içerikle konuştuğunuzu hayal edin. Ve bütün detayları bir kağıda yazın.

    2. Şimdi kendinizin aynı durumda olduğunuz bir ana gidin ve kendinize nasıl yaklaştığınızı düşünün. Ve bunları bütün detayları ile yazın. Hangi tonda, hangi kelimeler ve ifadeler kullandığınızı not edin.

    3. Fark gördünüz mü? Eğer cevabınız evet ise, nerede o fark? Ve neden bir fark var? Hangi korkularınız ön planda? Kendinize, arkadaşınıza davrandığınız gibi davranmaktan sizi alıkoyan ne?

    4. Kendinize, arkadaşınıza davrandığınız gibi davranmak için ne yapmanız gerekir? Yazın.

    5. Eğer kendinize, arkadaşınıza davrandığınız gibi davransanız neler nasıl değişir? Yazın.

    6. En yakın zamanda kendinize, arkadaşınıza davrandığınız gibi davranın. Ve bakın neler değişecek…

    Ben bunu ilk yaptığımdan beri, kendimle dost olmayı başardım. Hala üzerinde çalıştığım zamanlar olsa da, yüzde 80 yol aldığımı söyleyebilirim. O kadar hafifledim ve hızlandım ki! Sizin deneyimlerinizi merak ediyorum.

    Size de güzel deneyimler diliyorum.

    Sevgiyle kalın.

     

    Yorum

    Zaten Hesabınız Varsa Buradan Oturum Açın
    Henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun

    3000 saatlik deneyimi ve 500 saatlik eğitimi ile bir yönetici koçu ve liderlik eğitmenidir. Motiva Eğitim ve Koçluk Hizmetleri kurucusudur. “Yönetimde Koçluk Yaklaşımı” kitabının yazarıdır. AOEC temsilcisi ve global eğitmenidir. Türkiye’ye ilk uluslararası koçluk okulunu getirmiştir. BÜ İşletme’den mezuniyetten sonra, yabancı yatırımcılara bankalarda danışmanlık yapmıştır. Avrupa’da, Dubai ve Israil’de eğitmenlik ve koçluk yapmaktadır. Columbia Business School Personal Leadership Programı, Koçlukta Supervizyon, Transaksiyonel Analiz, Gestalt Yaklaşımları ile koçluk ve mentorluk birikimini zenginleştirmiştir. Türkiye’de EMCC Global Koç Assesoru, EMCC Senior Practitionar olan ilk kişidir.

    © 2024 BinYaprak. Tüm Hakları Saklıdır.
    Bir TurkishWIN girişimidir.