Türkiye'den İngiltere'ye Yurt Dışında Global Kariyer: Nazan Özgür

    nazan-zgr-3

    Global kariyerler serimizin yeni konuğu Nazan Özgür. TrukishWIN Genç Kadın Kariyer Zirvesi konuşmacılarımızdan olan Nazan hanım İngiltere'de Global Yetenek Yöneticiliği yapmaktadır. Siz de yurt dışında kariyer düşünüyorsanız bu yazıyı kaçırma. Bol ilhamlar!

    Nazan Özgür, 1989 yılında Bursa'da dünyaya geldi. Marmara Üni.– İngilizce İşletme eğitimi için geldiği İstanbul'da öğrencilik yıllarını satıştan, finans ve insan kaynaklarına farklı departmanlarda stajlar yaparak geçirdi.
    Üniversitenin son yılında Yıldız Holding Kurumsal İletişim'de yaptığı staj, mezun olduğunda ilk resmi iş teklifini de getirdi.
    2016 yılında, 3 aylık bir ara için geldiği Londra'da, yine bir Yıldız Holding şirketi olan pladis Global'den aldığı iş teklifiyle Londra'da kalma kararı aldı. 2017'de pladis bünyesindeki bir açık pozisyona başvurarak kariyerini Kurumsal İletişim'den İnsan Kaynaklarina çevirdi. Londra'da CIPD – İnsan Kaynakları Yönetimi ve Agile HR Practitioner eğitimlerini aldı.
    6 yıldır Londra'da yaşamakta olan Nazan, Kurumsal İletişim Yöneticiliği, İK Projeler Müdürü görevlerinden sonra şuan Global Yetenek Yöneticisi olarak görevini sürdürüyor. İngiltere'de dezavantajlı gruplardan gençlere dokunan CIPD – Steps Ahead ve Inspiring the Future programlarında mentorluk yapıyor. 


    Röportajımıza geçelim.

    1) Yurt dışında kariyer yapmaya ne zaman karar verdiniz?

    Üniversite mezuniyetimden sonra yurt dışı deneyimi hep hayalimdi ama bu uzun süreli bir yurt dışı kariyer planıydı diyemem. 2015 yılında, ilk işimde 4 yılı tamamladıktan sonra, hem bir sonraki kariyer adımımı planlamak hem de bir süre yurt dışında yaşamak için 3 aylığına Londra'ya geldim.

    2) Yurt dışında ilk işinizi nasıl buldunuz? Spesifik olarak: linkedin,indeed or oliv vs.? Peki göreviniz ne idi? 

    İş işte bulunur derler. Ben Londra'ya gidişimi planlarken, o sırada çalıştığım Yıldız Holding globalleşme adına önemli adımlar atıyordu. 2014 yılında önce Amerikalı çikolata şirketi Demet's Candy Company'i sonra da İngiltere'nin en köklü bisküvi şirketlerinden United Biscuits'i bünyesine kattı. Ben de Londra'ya gelmeden önce, İstanbul ofisindeki yöneticilerim sayesinde Londra ofisiyle kontak kurmuştum. Bu kontak sayesinde Londra'ya taşındıktan iki ay sonra kısa dönemli bir proje için Londra ofisindeki ilk iş teklifimi aldım.

    3) Yurt dışı kariyer teklifinizi yakın çevrenizle paylaştığınızda nasıl geri bildirimler aldınız? Beklentileri nasıl yönettiniz?

    İlk aldığım teklife tepkiler gayet olumluydu, çünkü sadece 3 aylık bir proje içindi. Daha sonra gelen 6 aylık uzatma ve kalıcı iş teklifinden sonra, Türkiye'ye geri dönmeyişim ailemi ve yakın arkadaşlarımı biraz üzdü ama beni desteklemeye devam ettiler.

    4) Yurtdışında yaşama konusunda ailenizin desteğini aldınız mı? Bu nazik konuyu nasıl yönettiniz?

    Ailem konuya çok duygusal yaklaştığı için kolay olduğunu söyleyemem. Ama benim yolculuğum kısa dönemli başlayıp sonra kalıcıya döndüğü için en azından onları aşama aşama ikna etmem gerekti. Bu ikna süreci de önceliklerime ve hedeflerime daha sıkı sarılmayı öğretti.

    5) Oturma izni, alışma süreçlerinizi nasıl yönettiniz? Bu süreçteki en büyük destekçileriniz kimler oldu?

    Yurt dışı maceramı kolaylaştıran unsurlardan biri çift vatandaşlığım sayesinde İngiltere'de oturma ve çalışma iznimin oluşuydu. Çalışma izni şuan için yurt dışı hayallerinin önündeki en büyük bariyer gibi görünse de, İngiltere dahil birçok ülke global yetenekleri kendisine çekebilmek için süreçlerini her geçen gün kolaylaştırıyor. O yüzden üniversite öğrencilerine bunu kendilerine bir engel olarak görmemelerini tavsiye ederim.


    6) Yeni ülkenize alışmada kolaylık ve tüyoları nasıl keşfettiniz? Üniversite deneyimi ya da ağları; Konsolosluk; Online topluluklar; Aile ve arkadaş yönlendirmeleri ya da farklı tüyoları paylaşabilir misiniz?

    Yeni bir ülkeye alışmanın tek yolu zaman bence. Yeniliklere açıksanız, yeni ülkenizin farklıları alışılması gereken bir şey olmaktan çıkıp, heyecanlı bir deneyime dönüşüyor. Türkiye son yıllarda çok fazla göç verdiği için, gittiğiniz her yerde küçük bir Türk arkadaş grubunuz oluşacaktır. Kendinize iş dışında sosyal bir hobi edinmenin kendiliğinden gelişen ve samimi arkadaşlıklar kurmak için çok önemli olduğunu düşünüyorum. Örneğin ben boş zamanlarımda amatör bir kulüpte voleybol oynuyorum ve bu sayede çok güzel dostluklar edindim.

    7) Yurt dışında tutunmanın en zor ve en keyifli anısını bizimle paylaşır mısınız?

    Benim için en zor yani bürokrasi olmuştu. Banka hesabım olmadığı için ev tutamadığım ama ev adresim olmadığı için de banka hesabi açamadığım bir dönem olmuştu mesela :)
    En keyifli anlarını da 6 yıl sonra şimdilerde yaşıyorum sanırım, o nedenle kendinize zaman tanımanın önemine çok inanıyorum.

    8Yurt dışındaki güncel fırsatları hangi kanallardan takip ediyorsunuz?

    Benim için güncel kalmanın en etkili yolu etrafımdaki insanlar. Bu nedenle hem İstanbul'daki hem de Londra'daki iş arkadaşlarımla bağlantıda kalmayı çok önemsiyorum. Her sohbet ettiğim insandan yeni bir şey öğrenebileceğime inanıyorum.


    9) Bir daha olduğunuz ülkeye gelecek olsanız- ilk yılınızda neyi farklı yapardınız?

    Ben Londra'ya biraz gözümü karartıp, bakalım nasıl olacak diyerek geldim. O yüzden ilk aylarım, ev bulma sürecim çok kolay olmadı. Ama şimdi olsa yine aynı riskleri alırdım, sadece o ilk aylardakı zorluklardan bile keyif almaya çalışırdım.


    10) Pozisyonunuzun gereklilikleri Covid sonrasında değişti mi ? Kriz sürecini yurtdışında nasıl yönettiniz ?

    Covid nedeniyle tam bir yıldır evden çalışıyoruz. Haftada 5 gün ofise giderken bir günde tam zamanlı evden çalışma düzenine geçmek herkes gibi benim için de artıları ve eksileriyle yepyeni bir süreçti. Ama tüm dünyada, geleceğin hibrit çalışma modeline geçisi hızlandırdığı için de olumlu bir değişim olarak görüyorum.

    Sosyal Medya Hesapları:
    Linkedin

    TurkishWIN yazarlarından Olcay İrem Elgün tarafından yazılmıştır.

     

    Yorum

    Zaten Hesabınız Varsa Buradan Oturum Açın
    Henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun

    TurkishWIN, Türkiye ile bağı olan dünya vatandaşı tüm kadınların birbirlerine ilham ve güç verdikleri fark yaratan bir kizkardeslik networkudur. Avrupa, Amerika ve Türkiye'de faliyette olan TurkishWIN’in misyonu, benzer dünya görüşüne sahip, öğrenmeye açık kadınların içten paylaşımlarına ve birbirlerine fırsat yaratmalarına olanak tanımaktır. BinYaprak bir TurkishWIN girişimidir.

    © 2024 BinYaprak. Tüm Hakları Saklıdır.
    Bir TurkishWIN girişimidir.