Mühendislikte Kadın: Melis Tahiroğlu

    Melis-Tahirolu-fotoraf

     Amazon Lojistik'te Süreç İyileştirme Uzmanı olarak görev yapan ODTÜ Makine Mühendisliği mezunu Melis Tahiroğlu ile makine mühendisliği, çalışma alanları, meslek ve öğrencilik yaşamı ve daha birçok konuda bilgi ve ilham ile bezeli bir röportaj yaptık. Detaylar yazıda!

    1) Sizi kısaca tanıyabilir miyiz?

    İsmim Melis. 28 yaşındayım. ODTÜ Makine Mühendisliği bölümü, 2013 mezunuyum. 7,5 yıldır profesyonel hayatın içinde bulunuyorum ve şu anda Amazon Lojistik, Almanya'da Süreç İyileştirme Uzmanı olarak görev yapıyorum.

    2) Makine mühendisliğini tercih ederken oluşan beklentileriniz, makine mühendisliğinin sizi etkileyen tarafları nelerdi? Mezun olduğunuzda bu beklentileriniz karşılandı mı?

    Üniversite tercihleri sırasında makine mühendisliğinde karar kılmamdaki en büyük sebep, iş hayatımda çok farklı alanlara yönelebilmeme fırsat oluşturacak temel mühendislik dallarından biri olmasıydı. Öğrencilik hayatım boyunca gelişen ilgi alanlarım ve yönelimlerim sonucu, teknik olarak edineceğim bilgiler ve söz konusu dalın fiziki çıktılarının olması beni etkileyen faktörler oldu. Mezuniyetim sonrasında da okul hayatımda edindiğim öncelikle mühendislik sonrasında da makine mühendisliği bilgileri sayesinde donanımlı bir şekilde profesyonel hayata geçiş yaptığımı düşünüyorum. İş hayatımda görev yaptığım pozisyonlar ve ayrıca aynı bölümden mezun arkadaşlarımın çalışmakta olduğu birbirinden farklı alanlar içeren geniş spektrumda makine mühendisliği ile aslında birçok farklı dala adım atılabileceğinin kanıtı niteliğinde.

    3) Makine mühendislerinin çalışma alanları nelerdir?

    Bir önceki soruda da değindiğim üzere, birçok farklı alanda görev yapmak mümkün. Akademisyenlik, tasarım, akustik, titreşim, dinamik, ısı, akışkanlar gibi makine mühendisliği dallarının yanı sıra, finans, danışmanlık, imalat, iş geliştirme gibi alanlarda bambaşka sorumluluklar almak mümkün.

    4) Staj yaptığınız ya da çalıştığınız yerleri seçerken göz önünde bulundurduğunuz en önemli ilginiz veya yeteneğiniz neydi?

    Stajlar öğrenim hayatınız sırasında iş hayatının kokusunu alabileceğiniz ve ileriki yaşantınıza karar vermeden önce kendinizi keşfedebileceğiniz çok kıymetli fırsatlar. Bu deneyimlerden alacağınız geri bildirimler sonucu eğitiminiz sırasında farklı dersler, kurslar ile kendinize yeni kapılar açabilir ya da ne isteyip ne istemediğinizi tespit edebilirsiniz. Bu doğrultuda ben de olabildiğince farklı sektörlerden farklı sorumlulukları gözlemleyebileceğim yerler seçmeye çalıştım. Stajlar süresince de olabildiğince aktif olmak ve çeşitli alanları deneyimlemek asıl amacımdı.

    5) Öğrenciliğinizde yaptığınız stajlarda aldığınız sorumluluklar nelerdi? Bu sorumluluklar size ilgilerinizi, yeteneklerinizi keşfetmeniz konusunda nasıl katkıda bulundu?

    İlk stajımda, ki imalat stajıdır ve doğrudan imalat süreçlerinin içinde olmanız beklenir, kısa süreli de olsa üretim süreçlerini takip etme fırsatı buldum. Bir ay süren bir staj olduğu için gözlem yapma, takip etme ve direkt uygulama dışında herhangi bir proje üzerinde çalışamadım. Bu stajım bana nasıl bir sorumluluk sahasında çalışmak istemediğim konusunda önemli çıkarımlar kazandırdı. İş hayatımda da tercih yaparken çok etkili oldu. İkinci stajımda ise aynı zamanda ilk iş yerim de olan şirkette 3 farklı departmanda hem tasarım projelerinin üzerinde çalışırken hem de küçük organizasyonel sorumluluklar aldım. Önceki cümlemden de görebileceğiniz üzere burası ilk iş yerim oldu. :) Dolayısıyla stajlar boyunca ne kadar farklı sorumluluk ve çalışma ortamı görebilirseniz o kadar çok hem beklentinizi doğru şekillendirmiş hem de sizin için yorucu olabilecek bazı seçenekleri önceden eleme fırsatını yakalamış oluyorsunuz.

    6) Çalıştığınız kurumsal firmalar kendinizi geliştirmenize nasıl katkıda bulundu? Buralarda aldığınız sorumluluklar nelerdi?

    Çalıştığınız her kurum ve aldığınız her sorumluluk kendinizi geliştirmeniz ve yeni bir şeyler öğrenmeniz için fırsat oluyor. Kariyerime dünyanın en büyük beyaz eşya üreticilerinden birinde imalat mühendisi olarak başladım. Bu başlığın altında üretim hattı iyileştirme, yalın üretim, bütçe planlama gibi konularda sorumluluklarım oldu. İki yıla yakın bir sürenin ardından bu sorumluluklarım teknik planlama mühendisi olarak şekil değiştirdi ve üretim makineleri sorumlulukları, proje yönetimi, fabrika yerleşim planlama gibi konularda da çalışmaya başladım. Kariyerimin üçüncü yılında ise teknik planlama alan yöneticisi olarak yönetimsel bir role geçiş yapmış oldum. Bu rolde geçirdiğim üç yılın ardından bir değişiklik kararı aldım ve Amazon'da şu anda yapmakta olduğum görevime geçtim. Bir yıldır da, temel olarak süreç iyileştirme projeleri üzerinde çalışmaktayım.

    Çalıştığım bu iki farklı kurum ve aldığım farklı görevlerin öncelikle bana alanımda çeşitli bir bakış açısı kazandırdığını düşünüyorum. Üniversite hayatında kazandığınız temel analitik düşünme yetisi ve dalınızdaki uzmanlığınızı gerçek hayat sorunları ile pratiğe döküp aktif bir yeteneğe dönüştürüyorsanız. Bunun yanı sıra köklü firmalarda bulunmak, bu yerlere ait kültür ve deneyimi de kariyerinize eklemenize ve bilgi dağarcığınızı genişletmenize faydalı oluyor.

    7) Amazon Lojistik ile yollarınız nasıl kesişti? Şu anki işinizde bir gününüz nasıl geçiyor?

    Kariyerimde yeni bir adım atmak ve kendimi yeni alanlarda görmek amacıyla bir değişiklik yapmaya karar verdim ve bu süreçte Amazon Lojistik ile anlaştık. Şu anki görevimde bir çok lojistik merkezinin operatif akışkanlığını sağlamak, sürekli iyileştirme projeleri gerçekleştirmek ve gelecek hazırlıklarını yapmaktan sorumlu bir ekibin parçasıyım. Bu bağlamda bir günüm içinde büyük hacimde verilerle analiz yapmak; sahada gözlemler, denemeler, incelemeler yaparak bilgi toplamak; bu girdiler sonucunda çeşitli projeler tespit edip bunları hayata geçirmek yer alıyor. Yani operasyonel ve proje yönetimi odaklı bir hayat diyebiliriz.

    8) Meslek hayatınız boyunca en mutlu olduğunuz an neydi?

    İlk işyerimde son 3 yılımı her zaman özlemle ve sevgiyle anacağım bir ekibe liderlik ederek geçirdim. Her zaman en büyük amacım fark yaratan ve kendini geliştiren rasyonel bir ekip olmaktı. Genç bir yönetici olarak bu hem çok fazla özveri hem de bir o kadar emek istiyor. Ayrılma sürecimde ve sonrasında hem ekip arkadaşlarım hem de diğer iş arkadaşlarımla yaptığımız konuşmalar sırasında bu vizyonun onlara yansımış olduğunu ve onların hayatında küçük de olsa bıraktığım izi görmek kariyerimdeki en mutluluk veren şey.

    9) Öğrencilik yaşamınızın, aldığınız derslerin meslek hayatınıza nasıl bir etkisi oldu? Sizce bir makine mühendisliği öğrencisi üniversite yaşamı boyunca kendisini nasıl geliştirmeli, mezun olmadan önce hangi teknik bilgilere sahip olmalı?

    Birçok kişi gibi ben de üniversite döneminin insan hayatındaki en değerli zaman dilimi olduğunu düşünüyorum. Hem geleceğiniz için kendinize yatırım yapmak hem de hayatın tadını çıkarmak için en uygun dönem. Tabii ki bu ikisini bir arada yapmak pek kolay değil. Tüm öğrencilere tavsiyem, öncelikle öğrencilik dönemlerinin doyasıya tadını çıkarmaları, mümkünse yurt dışı deneyimi edinmeleri ve farklı sosyal sorumluluk projeleri ya da üniversite topluluklarında görev alarak kendilerini farklı alanlarda geliştirmeleri. Mesleki anlamda ise derslerinin yanı sıra ek dersler alabilir, kurslara katılabilir, ilgi duydukları sektörlerin odaklandığı konularda kendilerini geliştirebilirler. Bu bir yazılım dili öğrenmek, iş geliştirme, iş/data analizi gibi alanlara giriş yapmak olabilir.
    Üniversite hayatı boyunca öğrenilen her şey, teknik yetkinliğin yanı sıra çok yönlülük, hitabet ve iletişim yeteneği, vizyon sahibi olma gibi olmazsa olmaz konularda atılan en büyük adım oluyor.

    10) 20 yaşınıza dönecek olsaydınız neyi farklı yapardınız?

    Erasmus'a gitmekten vazgeçmezdim.  :)

    11) İlham aldığınız kişi ya da kişiler var mı?

    Kitaplarını okuduğum, işlerini takip ettiğim ve bana ilham kaynağı olan birçok isim bulunuyor. Öncelikle yalnızca iş hayatıyla ilgili değil çok çeşitli konularda ilham verici isimlerin takip edilmesini tavsiye ediyorum. Profesyonel anlamda düşündüğümde aklıma ilk gelen isim, liderlik anlayışımda derin izler bırakan David Marquet. Özellikle "Greatness" isimli videoyu öneriyorum. Yöneticilik eğitimlerimi aldığım, değerli hocam Doğan Güneş Önder'i de burada anmam gerek. Ve tabii ki eşim, arkadaşlarım, meslektaşlarım hayatım boyunca yanımda olan en değerli ilham kaynaklarım.

    12) Son olarak eklemek istediğiniz şeyler var mı?

    Meslekten, çalıştığınız yerden veya ulaştığınız mevkiden bağımsız olarak profesyonel yaşamda en büyük tatminin her zaman işini en iyi şekilde yapmak ve fark yaratmaktan doğduğuna inanıyorum. Bu doğrultuda hata yapmaktan, gerektiğinde yeniden başlamaktan korkmamayı; her zaman eşitlik, iş ahlakı, rasyonel yaklaşım ışığında ilerlemeyi tavsiye ediyorum. Hepinize sağlıklı, mutlu ve keyifli bir hayat dilerim.

    İlham dolu katkısından dolayı Melis Tahiroğlu'na çok teşekkür ediyoruz.

     

    Yorum

    Zaten Hesabınız Varsa Buradan Oturum Açın
    Henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun

    BinYaprak; iş hayatına atılmaya hazırlanan farklı coğrafyalardaki üniversiteli kadınla, çalışan kadının ilham, tecrübe ve iş fırsatlarını paylaştıkları, çalışan kadının dijital kız kardeşlik çemberi.

    © 2024 BinYaprak. Tüm Hakları Saklıdır.
    Bir TurkishWIN girişimidir.