Erasmus’un Şirket ve Kurumlar için Anlamı

    Binyaprak-Ocak-yeni-yaz-kapak-grsel Binyaprak Ocak-Erasmus yazı

    Öncelikle, Yeni yılın ilk yazısını Sizlerle buluşturduğumuz için çok heyecanlıyız. Yeni yılın tüm dünyaya sağlık, mutluluk, huzur, başarı ve koronasız günler getirmesini diliyoruz.

    Erasmus ile ilgili yazdığımız önceki yazılarda öğrenci ve Üniversite boyutundan programa ve süreçlere değinmiştik. Şimdi ilk defa programa farklı bir kategoriden ele alacağımız ve sizlere farklı bir bakış açısı sunacağımız için sabırsızlanmaktayız.

    Bu yazımızda ise kurumlar için Erasmus+ programına kısaca giriş yapacağız, ancak kurumlara yönelik Erasmus yazılarımızın devamının geleceğini şimdiden müjdeleyelim ;)

    Şirketinizi/Kurumunuzu globalleştirmek mi istiyorsunuz? Belki de başka bir ülkenin pazarına açılmak? Gelin birlikte Erasmus programını kısaca keşfedelim.

    Erasmus+ programına katılmak isteyen kuruluşlar, personellerinin mesleki becerilerinin stratejik olarak iyileştirilmesi, kurumsal kapasite geliştirme ve yenilikçi çıktılar veya değişimler üretmek için diğer ülkelerden kuruluşlarla uluslararası işbirliği ortaklıkları oluşturma dahil olmak üzere Erasmus projelerinde ortak olarak yer alabilir ve bir dizi geliştirme ve ağ oluşturma faaliyetinde bulunabilir.

    Ek olarak, kuruluşlar öğrenciler, personel eğitimi, kursiyerler, çıraklar, gönüllüler, gençlik çalışanları ve gençler için öğrenme hareketliliği fırsatlarında kolaylaştırıcı olarak rol alabilirler.

    Bu işbirliklerin faydaları arasında uluslararası düzeyde faaliyet gösterme kapasitesinin artırılması, iyileştirilmiş yönetim yöntemleri, daha fazla finansman fırsatına ve projeye erişim, projeleri hazırlama, yönetme ve takip etme becerisinin artması vb. yer almaktadır.

    Ayrıca Erasmus+ ve European Solidarity Corps platformu sayesinde gençlik-gönüllülük faaliyetlerinde aktif olarak rol oynayabilirler. Bunu da yine ilerleyen zamanlarda iyi uygulama örnekleriyle birlikte ele alıyor alacağız :)

    STK'lar, kar amacı gütmeyen kuruluşlar, vakıflar ve kooperatifler, Avrupa Komisyonu tarafından belirlenen mikro, küçük ve orta ölçekli işletme tanımını karşılamaları koşuluyla Erasmus Genç Girişimciler için programına katılabilirler.

    Ayrıca kurumlar Üniversiteler ile birlikte staj konsorsiyumları kurarak öğrencilere Avrupa'da farklı kurumlarda staj imkânı sunmak için hibe olanağı sunabilmektedir. Türkiye dahil başarılı staj konsorsiyumları ve hibe olanaklarına önümüzdeki yazılarda daha detaylıca inceleyeceğimizi de belirtelim. Ek hibe olanaklarına erişeceğiniz için yazılarımızı takibe almanızı şimdiden tavsiye edelim ;)

    Ayrıca bu alanda Üniversite öğrencileri ve Üniversiteler tarafından çok iyi bilinen ancak kurumlar tarafından daha çok keşfedilmeyi beklenen en kolay alan ise Erasmus Staj Hareketliliği olarak bilinen ve Üniversiteler tarafından finanse edilen öğrencilerin kurumlarda staj faaliyetini gerçekleştirdiği programdır.

    Kurumlar açısından anlaşmayı sağlamak çok kolay; Yapmanız gereken tek şey Erasmus+ stajyerine mentörlük sağlamak ve şirket ile öğrenci arasındaki staj anlaşmasını imzalamak. Geri kalan bütün dokümanları Erasmus+ sizler için sağlıyor. Öğrenciye ülkede geçireceği 2 - 3 ay süre ile (Mezunlar dahil her bir eğitim döneminiz için mak. 12 ay hibe olanağı) bir cep harçlığı da verilmekte. İsterseniz firmanızın imkânları doğrultusunda (yemek çeki vb.) katkı sağlayabilirsiniz elbette. Erasmus'un güzelliği ise siz yurtdışından bir stajyer almak isteseniz bir sürü yaptırım ve evrak hazırlamanız gerekirken Erasmus AB işbirliği kapsamında bunları sizden talep etmeyerek işinizi kolaylaştırıyor. Düşünsenize firmanıza en az iki dil bilen, yeni açılımlar sağlayabilecek bir genci kazandırıyorsunuz hem de ona uluslararası bir firmada çalışma deneyimi sağlıyorsunuz. Üstelik program Üniversite son sınıf/mezun durumunda olan öğrenciye de 1 yıla kadar destek vermekte. Bir yıl fena da bir süre sayılmaz. Karşılıklı memnuniyetiniz akabinde bu süre birlikte geliştireceğiniz yeni projelerle neden uzamasın ve stajyeriniz sizin tam zamanlı bir elemanınız olmasın? Hedef ülkenizi, orada yapacak işlerinizi düşünün…Üstelik dönem insan odaklı tasarım dönemi değil mi? Farklı ülkelerde insan algısı işlerinize ne güzel bir katma değer yaratacak kim bilir?

    Firmalar için Erasmus fırsatlarını; öğrenciler için staj hareketliliğini detaylıca önümüzdeki yazılarda değinmeye devam edeceğiz.

    Dünya'yı keşfedeceğin güzel ve sağlıklı günlerde buluşmak dileğiyle... 

    PINAR ELBASAN & Z. TUĞÇE ÇİFTÇİBAŞI GÜÇ

     

    Yorum

    Zaten Hesabınız Varsa Buradan Oturum Açın
    Henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun
    Pınar Elbasan, Türkiye'de ve Avrasya bölgesinde yükseköğretim sektörünün uluslararasılaşması için 13 yılı aşkın süredir çalışmakta olup; Erasmus+ ve AB Programları, Uluslararası Projeler, Kültürlerarası İletişim, Uluslararası Etkinlik-Konferans Planlama, Öğrenci-Kariyer Danışmanlığı, Uluslararası Hareketlilik programları, Uluslararası İlişkiler, Uluslararası Pazarlama, STK Yönetimi, kısa dönem ve sertifika programları, kampüs çapında uluslararasılaşma ve yükseköğrenimin uluslararasılaşması alanlarında uzmanlığı ve akademik-saha çalışmaları bulunmaktadır. Türk ve bölge üniversitelerinin uluslararası ofis ekiplerine eğitimler veren Pınar, birçok Türk Üniversitesinin uluslararasılaşma ve ilgili alanlarında üst düzey görevler almış, 2016-2021 yılları arasında bölgesel uluslararası eğitim STK’sı olan Avrasya Üniversiteler Birliği ve dünyanın en büyük uluslararası eğitim etkinliklerinden olan Avrasya Yükseköğretim Zirvesinde Genel Koordinatör olarak görev almıştır. Türkiye Ulusal Ajansı’nın Yükseköğretim Çalışma Grubu ve Akademik Tanınma Alt grubu üyeliklerinde bulunmuştur. Kendisi şu anda, INTEX.CO & TIEN-Turkish International Educators Network Girişimleri Kurucusu olarak yükseköğretim ve uluslararası eğitim alanlarında faaliyetlerine ve çalışmalara devam etmektedir.
    © 2024 BinYaprak. Tüm Hakları Saklıdır.
    Bir TurkishWIN girişimidir.