Işıl Artvinli'nin E-Ticaret Yolculuğu

    Işıl Artvinli'nin E-Ticaret Yolculuğu

    Misbahçem kurucusu Işıl Artvinli bize e-ticaret sektörüne dair tavsiyelerde bulunuyor!

    Ad Soyad: Işıl Artvinli

    Firma Adı: Misbahçem

    Ünvan: Kurucu

    1) Kısaca eğitim hayatınızdan bahseder misiniz? (Üniversitede hangi bölüm okudunuz, üst dal eğitiminiz var mı)

    Yeditepe Üniversitesi Peyzaj Mimarlığı mezunuyum. Ardından Milano'da IED Istituto Europa di Design Moda Pazarlaması ve İletişimi master'ımı tamamladım.

    2) E-ticaret sektörüne nasıl, hangi yıl ve neden giriş yaptınız?
    Eticaret alanında çalışmaya başlama tarihim 2013 yılı. E-ticaret ilk adımım beyaz yakalı olarak çalıştığım zamanlara dayanıyor. Pazarlama sektöründe çalıştığım firma e-ticarette Türkiye lideri olduğu için kendi işimi kurmamda iyi bir zemin hazırlamış oldu. Buradan edindiğim donanımlarla ve Türkiye'de e-ticaretin geleceğini sezdiğim için kendi işimi offline mecrada değil doğrudan e-ticaret üzerinde kurmak istedim.

    3) Ünvanınız itibariyle tam olarak nelerden sorumlusunuz, bir gününüz nasıl geçiyor?
    Misbahçem Çiftliği bir start-up olduğu için az kapital, çok emek ve pratik zeka ile işlerin çözüldüğü bir iş yeri. Her işin bana baktığı ve çiftlikte üretim dolayısı ile canlılarla uğraşılan bir iş olduğu için gün içinde sürekli olarak sorunların meydana gelebileceği açık bir alan. Bundan dolayı pazarlamadan, üretime, müşteri yönetimine ve iç işleyişimizde görevleri olan tüm birimlerin sorumlulukları ve görev tanımlarının kontrol edilmesine kadar hala tüm süreçlerde aktif olarak ve büyük bir keyifle oluyorum.
    Misbahçem Çiftliğinde, İstanbul'da iseniz dalından meyve toplamaya ya da tarımsal etkinliklerimize katılabiliyorsunuz. Bundan dolayı hiç bir günüm birbiri ile aynı geçmiyor. Eğer okulların açık olduğu bir süre içinde okullara dalından meyve toplama ve fide atölyelerimiz varsa o gün yeni nesil ile tarım uygulamaları dersi ile iç içe bir gün geçiyorum. Sonrasında ise ekibimle birlikte e-ticaret üzerine günün gidişatına göre ilerliyoruz.

    4) Sektörün zorlukları nelerdir, nelere dikkat etmek gerekir?
    Dijital dünyanın sürekli olarak yenilenmesiyle birlikte, tüketicinin de E-ticaret'in sürekli olarak değişen isteklerine yanıt verilmesi ve markanın sürekli güncel olarak tutulması gerekmekte. Sonuç olarak sanal dünyada bir ürün sattığınız için, dokunma ve koklama duyuları olmadığı için ön yargı ve güven eksikliği ile yola çıkıyorsunuz. Bundan dolayı müşteri memnuniyetine çok dikkat etmek, satış sonrası müşteri memnuniyetini de eksiksizce yerine getirmek gerekiyor. Biz gıda sektöründe olduğumuz için mutlaka kargonun müşteriye nasıl ulaştığını da takip ve kontrol ediyoruz. Tarladan sofraya giden bu yolculukta, bir yıl boyunca tek bir ürün için didinip çabalarken, kargo aşamasında elinizde olmayan nedenlerden dolayı hasar görmesi hem üretici hem de tüketici açısından moral bozduğu için lojistik aşamasının çok özenli bir şekilde seçilmesi gerekmekte.

    5) Bugün sektöre girecek olsanız, hangi konuda uzmanlaşırsınız?
    Tarımda yenilenen teknolojilerle birlikte dünyadaki üretimleri de takip edip, bütçemiz yettiğince yatırımlar yapıyoruz. Hiç bir zaman olduğumuz yerde saymıyoruz. Gerek budama, gerek gübreleme, gerek teknolojik tarım aletlerinde olması gereken yenilikleri mutlaka yapıyoruz. İşimizi zorlayan, üretimimizde sıkıntı yaratan durumlarda ise bu işi ilk kurduğumuz yıllarda özellikle sarı kivi türünde (Misbahçem Türkiye'deki sarı kivi olan ayrı bir cinsin tek üreticisi) bu alanda çalıştığımız Yeni Zellanda, Avusturalya, Amerika ve İtalya'daki danışmanlarımız ile irtibatı kopartmadan, dünya çapında bir üretim yapmaya gayret gösteriyoruz. Ancak yine toprakla ilintili olan ve lisansta eğitimini aldığım Peyzaj Mimarlığında profesyonelleşmek ister ve Türkiye'de iç mekanlarda yenilik yaratacak tasarım ve üretimler yapmak isterdim. Hiç bir zaman geç değil deyip şu an tarım sektörünün yanı sıra bu konudaki çalışmalarıma da başladığımı sevinerek paylaşmak isterim.

    6) Sizin en son aldığınız online ya da offline bir eğitim var mı? Varsa nedir?
    Genel olarak iş ortağımız, alt yapı sistemimizi kuran firma Ticimax'ın haftalık olarak açtığı eğitimlere, sektörde daha dinamik ilerlemek için ve çalışanlarımızın daha donanımlı olması için e-ticaret ile ilgili eğitimlere gidiyoruz.

    7) Sektörden ilham aldığınız- Türkiye ya da dışından- rol model var mı? Varsa kim? İlham alacağımız bir videosu varsa paylaşır mısınız?
    Rol model olarak değil ama yenilikçi bulduğum, hem ruh hem beden ile ilgili araştırlar yapıp sunan Gwyneth Paltrow'un Goop markasını https://goop.com beğeniyorum. Şu an Netflix'te sağlıklı beslenme ve alternatif tedaviler üzerine de mini bir dizisi var. Ve yine son zamanda Netflix çılgınlığına hepimiz kapılmışken ben de daha çok kendi alanımda belgeselleri izlemekten keyif alıyorum. Rotten, Cowspiracy ve The Biggest Little Farm dizilerini ve filmini mutlaka öneririm.

    8) 20 yaşına geri dönseniz, sektörünüzde ilerlemek adına, neyi farklı yapardınız?
    Bizim sektörümüzde her şeyin başlangıcı olan tohum konusunda genetik çalışmaların yapılmasını çok isterdim. Tohum gen bankalarının oluşturulması, üniversitelerin atalık tohum zannedilen ama gerçekten geninin değiştirilip değiştirilmediği, ya da korunması için daha geniş ve bilimsel araştırmalar yapılan laboratuvarlar kurulması adına bu dalda girişimler yapmak isterdim.


    9) E-ticaret sektöründe kariyer yapmak isteyen gençlere ne önerirsiniz?
    Hangi sektöre ilgi duyuyorsanız, burada boşluk olduğunu ve yenilik yapabildiğinizi düşündüğünüz, ihtiyaçlara çözüm sunabilirken aynı zamanda mesleğinize aşık olacağınız işi yapmanızı öneririm. Müşteri ile her zaman şeffaf iletişim kurulmasını öneriyorum. Maliyet hesaplamalarını çok iyi yapmalarını da tavsiye ederim. Kapıları çalmaktan korkmayın ve hayır cümlesini asla kabul etmeden her zaman girişken olmaya devam edin.

    10) Kariyerinin başında olan gençlere takip etmelerini önerdiğiniz bloglar nelerdir?
    Webrazzi, Shiftdelete.net, Facebook'ta "evde sirke yapalım" sayfası, "gelecek tarımda" sayfası, "İbrahim Baykal Ceviz" E-it Food, Michele from Baby FoodE.

    11) Gençlere önermek istediğiniz kitap ve dergiler nelerdir?
    Kendi dalımda, tarımda ve beslenme ile ilgili şu anda en son okuduğum Ali Ekber Üretme Tüket ve Soner Yalçın'ın Saklı Seçilmişler kitaplarını tavsiye ederim.

    12) E-ticaret kariyerinde ilerlemek isteyenler yurtiçinde veya yurtdışında hangi konferanslara katılsınlar ya da takip etsinler?
    Murat Erdör'ün Bilgi Paylaştıkça Güzel, girişimcilerle ya da sektörün ileri gelenleriyle yaptığı eğitim ve panelleri tavsiye ederim. Bunun yanı sıra Food Hub'ın çok güzel eğitim ve konferansları oluyor.
    https://sustainableamerica.org/blog/what-is-a-food-hub/
    Brandweek, E-Commerce 360 bunlar artık zaten klasikler oldu.

    13) Önereceğiniz online eğitimler var mı?
    Yine klasik olacak ama; Adwords, SEO ve Facebook'un eğitimleri.

     

    Yorum

    Zaten Hesabınız Varsa Buradan Oturum Açın
    Henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun

    TED Ankara Koleji’nde lise eğitimini tamamladıktan sonra Bilkent Üniversitesi İşletme Bölümü’nden 1999 yılında mezun olan Murat Erdör, Bahçeşehir Üniversitesi’nde “Stratejik Pazarlama ve Marka Yönetimi” üzerine master yaptı. Finans, hizmet ve enerji sektörlerinde yerli ve yabancı birçok şirkette çalıştıktan sonra, uzun süre dijital pazarlama ve otomasyon konusunda dünyanın sayılı markalarından biri olan Emarsys’de Türkiye Ülke Müdürlüğü görevini yürüttü. Emarsys’deki başarılarının ardından Türkiye’nin lider pazarlama platformu Euromessage’da Türkiye Genel Müdürü olarak çalışan Erdör, 20 senelik kurumsal hayata ara verip Me Consultancy adlı firmayı kurdu. Kariyerine “dijital dönüşüm danışmanı” olarak devam eden Erdör, aynı zamanda “Bilgi Paylaştıkça Güzel” temalı www.muraterdor.com adlı web sayfasıyla farklı konularda sektöre katkıda bulunuyor. Faydalı Sohbetler adlı markasıyla dijital konularda etkinlikler düzenleyen Murat Erdör, Faydalı Eğitimler adlı markasıyla da online eğitimler veriyor.

    © 2024 BinYaprak. Tüm Hakları Saklıdır.
    Bir TurkishWIN girişimidir.