İş Hukukunda Yeni Dönem: Dava Şartı Olarak Arabuluculuk

    İş Hukukunda Yeni Dönem: Dava Şartı Olarak Arabuluculuk

    İş hukukunda önemli bir konu olan "arabuluculuk" nedir? Arabuluculukla ilgili kanunda yer alan son düzenlemeler nelerdir? Aradığın soruların yanıtlarını yazıda bulabilirsin.

    01.01.2018 tarihinden itibaren işçinin ya da işvereninin birbirine açacağı, iş hukukundan kaynaklanan her türlü davada önce arabulucuya başvurma zorunluluğu geldi. İş Mahkemeleri Kanunu ile birlikte dava şartı olarak getirilen arabuluculuk kurumunun iş hukukunda yeri ne olacak?


    Her insan kaynakları personeli ya da yöneticisinin iş hukukunu iyi bilmesi, doğru adımları atması, iş davalarına zaten 1-0 geriden başlayan işverenlerin, iş davalarını hep mi biz kaybedeceğiz serzenişlerinin en aza indirilmesi ve kurumsal şirket yapılarının oturtulması için çok önemlidir.


    İş ilanlarının verilmesi ile başlayan, mülakatta sorulabilecek/sorulamayacak sorular, işçinin eğitimi, iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması, mobbingin engellenmesi, eşitlik ilkelerine uyulması gibi uygulamalar ile devam eden ve iş hukuku mevzuatına ve Yargıtay içtihatlarına uygun bir şekilde iş akdinin feshedilmesine kadar süren bu süreçte İK için iş hukuku çok önemli bir rol oynuyor.


    İlk yazımda; İş hukukçusu avukat ve aynı zamanda arabulucu olarak, iş hukukunda çok yeni bir kavram olan dava şartı arabuluculuğu kavramını en basit haliyle anlatacağım.


    01.01.2018 tarihinden itibaren işçinin ya da işvereninin birbirine açacağı, iş hukukundan kaynaklanan her türlü alacak ve tazminat davaları ve işe iade davalarında önce arabuluculuğa başvurma zorunluluğu geldi. Bu zorunluluk arabulucuya başvurmaksızın açılan davaların usulen reddedilmesi anlamına geliyor.

    Arabuluculuk nedir?


    İş Mahkemeleri Kanunu ile birlikte arabuluculuk kurumu ilk kez Türk Hukuku'nda bir dava şartı olarak düzenlenmektedir. Bu düzenleme ile yargının üzerindeki iş yükünün azaltılması, toplumsal barışın sağlanması amaçlanmakta, alternatif uyuşmazlık çözüm yollarının tercih edilmesi teşvik edilmektedir.

    Alternatif bir uyuşmazlık çözüm yöntemidir, dava öncesi ya da dava devam ederken başvurulabilir, hızlıdır, masrafsızdır, ihtiyaridir. Arabuluculuk, taraflar ve arabulucu için gizli bir süreç olup, bu süreç sonunda gerçekleşen anlaşma her iki tarafı da bağlayıcı ve mahkeme ilamı hükmündedir.


    Hangi iş davaları dava şartı olarak arabuluculuğa başvurmaktan istisna tutulmuştur?

    İş kazası veya meslek hastalığından kaynaklanan maddi ve manevi tazminat ile bunlarla ilgili SGK'nın açacağı rücu davalar, dava şartı olarak arabuluculuğa başvurmaktan istisna tutulmuştur. Hizmet tespit davaları ise zaten arabuluculuğa uygun değildir.

     

    Arabulucu kimdir?

    Arabulucu, uyuşmazlık yaşayan tarafları biraraya getirerek kendi çözümlerini bulmalarına rehberlik eden, tarafsız ve bağımsız kişidir. Türkiye'de bu tanımın karşılığı hukukçularımız oluyor.

     

     

    Yorum

    Zaten Hesabınız Varsa Buradan Oturum Açın
    Henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun

    Yüksel Okyay Evren, Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde lisans eğitimini tamamladıktan sonra, kurucusu ve ortağı olduğu Okyay & Evren Avukatlık Ofisinde avukatlık mesleğini 2003 yılından itibaren icra etmekte, aile hukuku ile kurumsal şirketlere iş ve ticaret hukuku alanında hizmet vermektedir.

    2013 yılında Türkiye’nin ilk arabulucuları arasında yerini almıştır. 2017 yılında ise dünyanın en saygın arabuluculuk kuruluşlarından  olan ve kar amacı gütmeyen İMİ (İnternatianal Mediation İnstitude) sertifikalı arabulucu olmuştur.

    Kendisi İzmir Arabulucular Derneği’nin ve Uluslararası Arabuluculuk Derneği’nin kurucu yönetiminde yer almış olup, halen Uluslararası Arabuluculuk Derneği’nin Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı  yürütmektedir.  Amerikan-Türk İş Geliştirme Konseyi ve TurkishWin üyesidir.  Aynı zamanda  MBBI (Mediator Beyond Border International) üyesi ve Turkey Chapter kurucusudur.

    Evren, halen Dokuz Eylül Üniversitesi’nde ve Uludağ Üniversitesi’nde Arabuluculuk İş Hukuku Uzmanlık Eğitimlerinde Uygulama Eğitmeni olarak görev yapmaktadır. Faal olarak Avukatlık, Arabuluculuk, Eğitmenlik, Patent ve Marka Vekilliği yapmaktadır.  Hayat felsefesi, “asla pes etme ve yerinde durma “ olan Evren, kadınlarla çalışmanın, üretmenin  her zaman kendisini geliştirdiği görmüş ve ortağı olduğu Türkiye’nin Arabuluculuk Merkezlerinden olan Akdeniz Uyuşmazlık Çözüm Merkezi A.Ş.’de 4 kadın ortağı ile çalışarak yepyeni bir mesleğin oluşumuna ve aynı zamanda almış olduğu Grass Root (Taban Diplomasi ) eğitimi ile toplumsal barışa katkı sağlamaktadır. 

     

    © 2024 BinYaprak. Tüm Hakları Saklıdır.
    Bir TurkishWIN girişimidir.