Okumak için Valiye Şikayetle Başlayan Yolculuk ve İknanın Gücü

    Okumak için Valiye Şikayetle Başlayan Yolculuk ve İknanın Gücü

    Fatma, köyünde kız çocukları okutulmasa da, bir yolunu buldu ve okudu. Artık babası "Sen Yaparsın" diyor, Fatma da hayallerini teker teker gerçekleştiriyor. Fatma'nın şikayeti ile nasıl hayatı değişti öğrenmek ister misiniz? Keyifli okumalar!

    1) Nerede doğdun, ne okudun, şimdi ne yapıyorsun?

    Kars'ta doğdum. Uluslararası ilişkiler okudum. Şimdi çalışmıyorum, bazı hayallerim var onları gerçekleştirme çalışmaları için uğraşıyorum. Gerçekleştiği zaman hep beraber göreceğiz.

    2) Seni yönlendiren anlar ve kişiler kimlerdi?

    Bizim köyde kızları okutmuyorlardı. İlk ya da ortaokulu bitiren evlenip çoluk çocuğa karışıyordu ve ben kendime o şekilde bir hayat istemiyordum. Daha farklı şeyler yapmalıydım, kendime, insanlara ve dünyaya katkılarım olmalıydı. Bunları düşünürken köye vali geldi ve ailem beni okutmak istemediği için valiye şikayet ettim bizimkileri ve vali de okutmazlarsa seni onları hapse atarım dedi şakasına. O vesile ile okumaya başladım.

    3) Mesleğini nasıl seçtin, karar anların neler oldu?

    Ben hep dünyadaki farklı dildeki farklı kültürdeki insanlarla beraber çalışmak, çok büyük işlere imza atmak istiyordum. Küresel bir köy haline gelmiş dünyamızda farklılıklar zenginliktir düşüncesi ile bu kararı aldım.

    4) Ailen kariyer yolculuğunda seni nasıl yönlendirdi, sana destek oldu mu?

    Ailem lise dönemine başlamadan köyde kızlar okumaz mantığı çok ön planda olduğu için başta karşı çıktı okumama fakat ben de zoraki okuduğum için üstüme çok sorumluluk biniyordu. Çünkü benim başarım ve başarısızlığım benden sonra gelen hem kız kardeşlerimi hem de köydeki, çevredeki diğer kızları da etkileyeceği için o bilinçle hareket ettim. Başarıyı daha çok kovaladım. Ve ben başardıkça ailem artık arkamda durdu ve hep benimle gurur duydular. Şu an babama desem ki "baba ben Mars'a gidiyorum", "NASA'yı bekle onla git" demez. "Tamam kızım sen yaparsın sana güveniyorum git Mars'a" der.

    5) Sen ailene destek oluyor musun?

    Elimden geldiğinin en fazlasını yapmaya çalışıyorum kendi çapımda. Hatta 2012'de kız kardeşlerim sorunsuz okusun benim çektiklerimi çekmesin diye Kim Milyoner Olmak İster TV yarışmasına katıldım 30 bin TL kazandım ve aileme verdim. Ailem benim canımdan öte... Şu an 4 kız kardeşimi okutmanın ne kadar değerli bir şey olduğunu biliyorum. Hepsi okuyor. Elimden geldiğince yardımcı oluyorum.

    6) Tekrar 15 yaşında olsan neyi farklı yaparsın?

    Ben okudum diye benim iki kız kardeşim okuyamadı ve şu an evli. 9 kardeşiz ve en büyükleri benim. Köyde kızları şehre yollamak her manada zordu. Onların da okuması için şartlar oluştururdum. Şartları daha çok zorlardım, daha çok kız çocuğu okumalı diye uğraşırdım. Kariyer planlamamı daha bilinçli bir şekilde yapar, bilişim alanında harikalar yaratmak için uğraşırdım.

    7) Hayallerin neler?

    Tüm kardeşlerim ile beraber bir şirket kurmak istiyorum ve başta ailemiz, çevremiz, sonra da ülke ve dünyaya katkıda bulunacak işler yapmak istiyorum. İnsanların hayatına dokunmak ve domino etkisiyle çok şeyi değiştirmek ve geliştirmek istiyorum. Ben bir kişi olarak okudum ve ailemde bir şeyleri değiştirip başardıkça, neler yapılabileceğini gördüm. Daha çok kadının hayatına dokunmak istiyorum. Sınırlarımı daha fazla zorlayacağım.

    8) Hayatına etki eden, ilham aldığın kadınlar ve rol modellerin kimler, bize onlardan bahseder misin?

    Canan Dağdeviren idolüm. Bana göre Türkiye'deki tüm kadınların örnek alması gereken bir kişi. Medikal teknoloji alanında çalışarak pilsiz çalışan giyilebilir bir kalp çipi (PZT MEH) ve cilt kanserini teşhis eden bir cihaz geliştirdi. Kendisi Amerika'daki en önemli üniversitelerden biri olan MIT'nin teklifi üzerine Harvard'ı bırakıp MIT'nin kendisi için yapılan laboratuvarında çalışıp insanlığa fayda sağlıyor. Kendisiyle bu yaz Amerika'da MIT'deki lab'da tanışma şansım oldu. Sanki o lab'da özel üretilmiş bir insan düşünün artık. Çok müthiş bir his kendisiyle tanışmak.

    Ayrıca bugüne kadar tanımadığım ancak tanışalı daha 1 ay olmamışken kendisinin ilham verici bir insan olduğu kanısına vardığım Melek Pulatkonak, çok güzel yerlerde okurken Microsoft'ta çalışırken bile kadınları unutmamış kadınların kız kardeşliğine dikkat çekerek bir araya getirmiş, sadece kendi hayatına odaklanmayıp insanların hayatına dokunacak işler yapması mükemmel bir özveridir bana göre.

    Son olarak da Altın Mimir, onun hayatını okurken kendimden çok şey bulduğum başarılı şahsiyet. Tunceli'de çok imkansızlıklar içinde okumuş kardeşlerine de önayak olmuş bana göre Türkiye'deki en başarılı Avukat. Dünyanın bu üç kadın gibi daha çok kadına ihtiyacı var.

    Fatma B.aymaz'ı tanıyalım

    Fatma B.aymaz,  köyündeki durumdan dolayı ailesini valiye şikayet edip okuyabildi. 2012'de AİBÜ'den Uluslararası İlişkiler bölümünden mezun oldu. Özel sektörde uluslararası ilişkiler sorumlusu olarak 2,5 yıl çalıştı. 2012'de Kim Milyoner Olmak İster TV yarışmasında 30 bin TL ödül kazandı. TTNET'in Yeteneğe Destek Yaratıcı Ekonomiye Destek projesine katıldı. Üniversite okurken Work & Travel ile 3 ay ABD'de, Erasmus programı ile de 3 ay İspanya'da bulundu. Son olarak da Temmuz 2017'de 3 haftalığına Newyork Üniversitesi-ABD'de girişimcilik üzerine burslu eğitim aldı. Yöneticilik, liderlik, risk yönetimi gibi vasıfları gelişmiştir. Ata binmek ve yüzmeye çalışmak en büyük tutkusudur. Kitap okumayı da çok sever. Fatma, şu anda çalışmıyor fakat hayallerini gerçekleştirmek için var gücüyle çabalamaktadır.

     

    Yorum

    Zaten Hesabınız Varsa Buradan Oturum Açın
    Henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun

    BinYaprak; iş hayatına atılmaya hazırlanan farklı coğrafyalardaki üniversiteli kadınla, çalışan kadının ilham, tecrübe ve iş fırsatlarını paylaştıkları, çalışan kadının dijital kız kardeşlik çemberi.

    © 2024 BinYaprak. Tüm Hakları Saklıdır.
    Bir TurkishWIN girişimidir.