Esnek Çalışma Deneyimleri: Murat Orçun Kaplan ile Röportaj

    Esnek Çalışma Deneyimleri: Murat Orçun Kaplan ile Röportaj

    Esnek çalışma bir ütopya mı? Ford Otosan ekip liderlerinden Murat Orçun Kaplan ile kurumsal firmada esnek çalışma sistemi üzerine bir röportaj yaptık. Cevaplar yazının devamında!

     1) Kısaca kendinizi tanıtır mısınız? (Firma, pozisyon, eğitim geçmişi)

    Ben Murat Orçun Kaplan. Ford Otosan Ürün Geliştirme'de Motor Aktarma Organları Binek Otomobiller Ekip Lideri olarak görev yapıyorum. Yeditepe Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum, Makine Mühendisliği Yüksek Lisansı'mı Arçelik Arge Temizleme Teknolojileri'nin Santez projesinde tamamladım. Yaklaşık 9 yıldır Ford Otosanlıyım.

     2) Firmanızda uygulanan esnek çalışma ya da uzaktan çalışma sisteminden kısaca bahsedebilir misiniz?

    Ford Otosan Ürün Geliştirme'de esnek saat uygulaması mevcut. Normal mesai saatlerimiz 8:00-18:00 iken 9:30-16:30 saatleri arası çekirdek saatler olarak tanımlanmış. Bu saatler dışında bir üst amirimizin bilgisi dahilinde ve haftalık 45 saati tamamlayacak şekilde çalışma saatlerimizi kendimiz ayarlayabiliyoruz.

    3) Esnek / uzaktan çalıştığınız günlerde nerede, nasıl çalışıyorsunuz?

    Pozisyonum gereği Avrupa ve Amerika ile toplantılara katılmam gerekiyor, saat farkından dolayı akşam saatlerinde ofiste olmayı tercih ediyorum. Bu sebeple lokal toplantılarımı sabah 9'da başlayacak şekilde ayarlıyorum. Hususi aracımla işe gittiğim için de İstanbul trafiğinden olabildiğince kaçınıyorum. Açıkçası evden çalışmaktan hoşlanmıyorum. Uzaktan çalışmam gerektiği zamanlarda beğendiğim kafelerde bilgisayarımı açmayı ve müzik eşliğinde çalışmayı seviyorum.

    4) Esnek / uzaktan çalıştığınız günlerde iş saatlerinizi nasıl yönetiyorsunuz?

    İş saatlerimi sürekli olarak kontrol ettiğimi söyleyemem. Hafta başında önemli işlerimi, toplantılarımı takip listeme alıyorum ve programımı onlara göre düzenliyorum. Sorumluluklarımı zamanında yerine getirme içgüdüsüyle çalışıyorum ve boş zamanlarımda işimi geliştirme üzerine kafa yoruyorum.

    5) İş – ev ve sosyal yaşam dengenizi nasıl kuruyorsunuz?

    İşimin hayatımın çoğunluğunu kapladığını itiraf etmeliyim. Özellikle hafta sonunu aileme, arkadaşlarıma ve hobilerime ayırmaya çalışıyorum. Esnek çalışma imkanımız sayesinde gün içinde yapmam gereken özel işlerim için yöneticimden izin alabiliyorum.

    "Çalışan mutluluğu temelinde geçim sıkıntısı, yan haklar, iş güvenliği gibi konular ile insana verilen değer ön planda tutulmaya başlandığı sürece esnek ve uzaktan çalışma Türkiye için ütopya olmaktan çıkacaktır."

    6) Esnek / uzaktan çalıştığınız günlerde yanınızda bulundurduğunuz olmazsa olmazlarınız nelerdir?

    İş bilgisayarım ve kulaklıklarım sürekli sırt çantamda olur.

    7) Sizce esnek / uzaktan çalışacak personelin hangi becerilere sahip olması gerekir?

    İşini sadece mesai saatleri içerisinde yapılacak bir angarya olarak görmeyen, sorumluluklarının bilincinde, tamamlamayı planladığı aşamaları düzenli olarak takip eden, hedefleri olan biri olması gerekir. İşini gerçekten sevmesi gerekir. Yaptığı/ürettiği şeylerden haz alması gerekir.

    8) Esnek çalışma gününden sonra işe tekrar adaptasyonu nasıl sağlıyorsunuz?

    Ofis ortamının da kendince güzellikleri var. Sabah kahvemi alıp, herkesle selamlaşıp güne başlamaya çalışıyorum. Sosyalleşmek de işin bir parçası ve bu şekilde kısa süre içerisinde ofise adapte olup işime devam ediyorum.

    9) Uzaktan çalıştığınız günleri, ofiste çalıştığınız iş günlerinden farklı yapan şey / şeyler nedir? Bu sistemi faydalı buluyor musunuz?

    Uzaktan çalıştığım zamanlarda odağımı daha iyi koruyabiliyorum. Ofiste olduğum zamanlarda iş arkadaşlarım ile etkileşime daha fazla zaman ayırıyorum ve bunu değerli buluyorum. Ancak bunun bireysel ödevlerimi sekteye uğrattığı da oluyor.

    10) Sizce Türkiye esnek çalışmaya ya da göçebe çalışma sistemine hazır mı?

    Ne yazık ki Türkiye genelinde mesleklerimizi, iş ortamımızı yalnızca para kazanmak için, sabah çalan alarmdan akşam mesai sonu arasında harcanacak zaman olarak görüyoruz. Ben ve esnek çalışma saatlerine sahip arkadaşlarım bu şekilde görmediğimiz için bu sistem şirketimizde başarıyla devam ediyor diye düşünüyorum. Madalyonun diğer yüzünde ise ülkemizdeki işverenler, çalışan memnuniyeti gibi önemli bir konuyu öncelikleri arasına alırlarsa, çalışanlar da kendini ekibin bir parçası olarak hissetmeye ve dolayısıyla ofiste olsun olmasın zamanını daha etkin kullanmaya başlayacaktır. Çalışan mutluluğu temelinde geçim sıkıntısı, yan haklar, iş güvenliği gibi konular ile insana verilen değer ön planda tutulmaya başlandığı sürece esnek ve uzaktan çalışma Türkiye için ütopya olmaktan çıkacaktır.

    Röportajımıza katkılarından dolayı Murat Orçun Kaplan'a çok teşekkür ederiz.

     

    Yorum

    Zaten Hesabınız Varsa Buradan Oturum Açın
    Henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun

    Duygu Çelebi Kaya, 1988'de Kdz. Ereğli'de doğdu. İlkokul, ortaokul ve liseyi farklı şehirlerde okudu. Lisans eğitimini Yeditepe Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı ve Halkla İlişkiler ve Tanıtım (çift anadal) bölümlerinde tamamladı. Ardından yine Yeditepe Üniversitesi'nde Pazarlama İletişimi yüksek lisansı yaptı. Çalışma hayatına İstanbul Kalkınma Ajansı'nda Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak başlayan Duygu, Hollanda merkezli bir dijital pazarlama ajansında ve sonra da BinYaprak'ta çalıştı. İstanbul'da başladığı BinYaprak macerasına bir süre sonra dijital göçebe olarak devam etti. Şu anda BinYaprak'ta geleceğin trendlerinden "esnek çalışma işgücü" yolculuğunun yönderi olan Duygu, Balıkesir'de aile şirketi için çalışmakta ve 2-5 yaş arası öğrencilere Yaratıcı Düşünce dersleri vermektedir.

    © 2024 BinYaprak. Tüm Hakları Saklıdır.
    Bir TurkishWIN girişimidir.