Erken STEM Yolculuğum

    Erken STEM Yolculuğum

    İşe alınmış olmamın heyecanı ve mutluluğunu ilk kez yaşamamıştım. Bunca yıllık eğitimciydim hiç duymadığım kavramlar beynimin her köşesine çarpıp duruyordu. Bakalım bu korkutucu terimler ne? Keyifli okumalar

    Otuz yıllık öğretmenlik yaşamımı dolu dolu noktaladıktan sonra emekli oldum. Ancak emeklilik sonrası oğlumun özel bir üniversiteye girmesi sonucu çok sevdiğim mesleğime geri dönme zorunluluğunu getirdi. Birkaç özel okul deneyiminden sonra kendimi Uğur Okulları öğretmen alımı mülakatında buldum.

    İşe alınmış olmamın heyecanı ve mutluluğunu ilk kez yaşamamıştım. Bunca yıllık eğitimciydim hiç duymadığım kavramlar, eğitim sistemleri eve dönüş yolunda beynimin her köşesine çarpıp duruyordu. "Reggio Emilia Felsefesi, Stem, erkenSTEM, BAUSTEM… İşte yolun sonuna geldiğinizi düşündüğünüz anda yeni bir yolun başında kendinizi bulmak.

    ErkenSTEM nedir?

    Bilmediğiniz bir yolda ilerlemek için nasıl tabelaları okuyarak ilerlemek durumundaysanız ben de ilk rastladığım tabelayı okumaya başladım: erkenSTEM. "erkenSTEM"in sorgulayan, analitik düşünen, yaratıcı, iletişim becerileri yüksek nesiller yetiştirmeyi hedefleyen bir yol olduğunu ve bu yolu da Türkiye'de İlk defa Uğur Okulları'nın okul öncesi ve ilkokul düzeylerinde kullandığını öğrendim. Peki, S,T,E,M harfleri ne idi ? Yolculuğuma devam edebilmek için bu şifreyi de çözmeliydim. STEM, İngilizce (Science, Technology, Engineering, Mathematics) kelimelerinin baş harflerinden oluşuyordu, Türkçesi, Fen, Teknoloji, Mühendislik, Matematik'ti.

    ErkenSTEM dersleri sayesinde okul öncesi ve ilkokul kademesindeki tüm öğrenciler aynı anda tek tema üzerine çalışıyor. Tüm öğrenciler aynı bilgi temelli hayat problemi için çözüm üretirken her sınıf seviyesinde hedeflenen farklı kazanımlara göre farklı malzemeler ile dersi uyguluyor. Öğrenciler, 21. Yüzyıl ihtiyaçlarının öne çıkardığı meslek gruplarını öğrenerek arkadaşları ile ortak bir hedef doğrultusunda beraber çalışıyor ürünlerini iki ayda bir kendi sunumlarıyla velilerin karşısına çıkıyor.

    ErkenSTEM yolculuğum devam ederken ,beni umutsuzluğa sürükleyen "scratch" programı ile karşılaştım, buraya kadar her şey tamam, ancak bu bana fazlaydı. Evet, bilgisayarı kullanıyor, rutin yazışmalarımı, araştırmalarımı yapıyordum ama hepsi bu. Scratch bir kodlama programıydı ve terimleri bana çok uzaktı. Ben nasıl olur da bununla ilgili öğrencilerimi yönlendirbilirdim. Okulda bilgisayar öğretmeninin destekleriyle genç meslektaşlarımın yaptıklarını gördükten sonra yapamayacağımı idarecilerime belirttim, yanıt "Yok hocam siz yaparsınız." Yapmalıydım, yapabilirdim.

    Bir örnek scratch çalışması için eşim ve oğluma bu hafta sonu beni evde yok farzedin dedim ve çalışmaya başladım. Bir uzay aracıyla Mars'a süzüldüm, astronot kıyafetlerimi giymeyi de ihmal etmedim. Mars'ta kolonilerimi oluşturdum, hatta tarım yaptım. Kolonilerimden birine bayrak da dikerek bayrağı hareketlendirdim, sonrasında fona bir marş da ekledim.

    Sonunda mı? Çığlık çığlığa oğlumu ve eşimi çağırdım, hangi yaşta olursa olsun başarmanın hazzını yaşamak… Beyin hücrelerimin yenilendiğini hissettim.

    Yol boyunca devam ederken ilgili bir çok yayını takip ettim. Dönüp eski öğretmenliğime ışık tuttuğumda neleri eksik yaptığımı gördüm. Geleneksel kalıplardan kurtulmam gerektiğini fark ettim çünkü karşımdaki öğrencilerim eski öğrencilerim değildi. O halde ben de eski öğretmen olarak kalamazdım. Zira öğretmenlikte tecrübe kadar önemli olan, bilişim teknolojilerini, öğretim yöntem ve tekniklerini takip edebilmem, kendimi güncellemem gerektiği, bunun da kaliteli hizmet içi eğitimlerle olacağı düşünceleri ile tatile girdim. Yaz tatilinde Kampüs müdürümden aldığım bir mailde beni erkenSTEM zümre başkanı olarak görevlendirdiğini öğrendim. Bu çok heyecan verici haberin ardından Bahçeşehir Üniversitesi'nde, Uğur Okullarından birçok öğretmenle beraber öğrenme, değerlendirme ve çok keyifli geçen bir workshop gerçekleştirme olanağı buldum.

    STEM gelecektir

    Öğrenme ve öğrenileni paylaşmanın keyfini, okulda meslektaşlarıma yaptığım ilk sunum ve sonrasındaki workshop ile yaşamak kendime olan güvenimi daha da arttırdı. Şimdi en heyecanlı bölümü, konusunda daha bir bilinçlenmiş rehber olarak öğrencilerimdeki yansımalarımı görmek için sabırsızlanıyorum.

    "STEM GELECEKTİR." Öyle ise geleceğimiz için erkenSTEM ile keşfedilmeyi bekleyen çocuklarımızı keşfedelim.

    Teşekkürler BAU, teşekkürler, BAUSTEM ekibi, teşekkürler UĞUR OKULLARI yenilenmeme destek olduğunuz için.

    Değişim yolculuğunda ben varsam , tüm eğitimcilerin olacağına inancım sonsuz.

    Yazan: Fatma ŞAHİN

    Yazarı Tanıyalım:

    1961 yılında Bursa'nın Gemlik ilçesinde doğan Fatma Şahin Trakya Üniversitesi Sınıf Öğretmenliği mezunudur. 4 Yıl süren zorunlu hizmetini, unutulmaz anılar ve birikimlerle Bitlis'te tamamdıktan sonra İstanbul'a geldi. 25 yıllık meslek yaşamının finaline yakın açılan, uzman öğretmenlik sınavını kazandı ve uzman öğretmen olarak emekli oldu. Mesleğinde ona çok şey kattığına inandığı oğlunun, eğitimine destek amacıyla tekrar çalışmaya başladı. Şu anda ise kişisel ve mesleki gelişimime ışık tutan Kartal Uğur Okullarında sınıf öğretmeni olarak çalışmakta, aynı zamanda da erken STEM Okul Öncesi ve İlkokul Zümre Başkanı olarak, inovatif çalışmaların içinde yer almaktan keyif duymakta. En büyük hayali mesleki yaşamında dokunduğu yüreklere, mesleğinden sonra da anılarını yazacağı bir kitapla dokunmaya devam edebilmek.

     

    Yorum

    Zaten Hesabınız Varsa Buradan Oturum Açın
    Henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun

    BAUSTEM merkezi öğretmen eğitimi uzerine uzmanlaşmış bir araştırma ve geliştirme merkezidir. STEM bütünleşik öğretmenlik bilgi ve becerileri projesine ev sahipliği yapmaktadır. Merkez bünyesindeki programlar ile STEM öğretmenleri yetiştirilmekte ve öğrencilerin çağa uygun becerilerle donatılması sağlanmaktadır.

    © 2024 BinYaprak. Tüm Hakları Saklıdır.
    Bir TurkishWIN girişimidir.