En Başarılı 10 Sosyal Girişimci

    En Başarılı 10 Sosyal Girişimci

    Sosyal sorunları iyileştirdiler, küresel anlamda yeni bir iş modeli ortaya çıkardılar… Bunlar kim mi? Sosyal girişimciler! Yazımızda şirket ortakları için kar sağlarken sosyal sorunlarla da mücadele eden en başarılı 10 sosyal girişimciye ulaşabilirsin.

    Geçmişte pek çok sosyal girişimci, servetlerini özel sektörde biriktirmeyi ve ilerleyen yıllarda hayırsever olmayı tercih etmişti. Fakat günümüzde girişimciler mevcut iş kurumları sayesinde sosyal sorunları iyileştirmekteler. İş kurumları ile devlet kurumları ve sosyal kurumların birleşmesi ile küresel bağlamda yeni iş modeli ortaya çıkmıştır. Yeni jenerasyon sosyal girişimcilerin öncülüğünde kâr amacı gütmeyen kuruluşlar ve iş kuruluşları birlik olarak melez bir model oluşturmuştur. Bu önderler şirket ortakları için kar sağlarken sosyal sorunlarla da mücadele etmektedirler. Etki yatırımı gibi etik uygulamaların yaygın kullanımı ile bilinçli tüketici ve kurumsal sosyal sorumluluk programları aşağıdaki on sosyal girişimcilerin başarısını kolaylaştırmaktadır.


    1. Bill Drayton

    Bill Drayton, zamanımızın öncü sosyal girişimcilerinden kabul edilir. Drayton 1980'de Ashoka'yı kurdu. Bu kuruluş, çok yönlü yaklaşarak küresel olarak sosyal girişimcileri bulmakta ve desteklemektedir. Drayton, aynı zamanda Youth Venture ve Get Amerika Working! adlı kuruluşların da yönetim kurulu başkanlığını yürütmektedir.



    2. Rachel Brathen

    Rachel Brathen'ın "Yoga Kızı" adıyla New York Times çok satanlar listesine giren kitabı ve yürüttüğü kişisel Instagram hesabı ile 1.6 milyon takipçiye ulaşmaktadır. Daha fazlası, takipçi kitlesine yeni yoga hareketleri ve ipuçları göstererek eğitmenler ile iyileşmeye ihtiyaç duyan takipçi kitlesini birleştirmeyi umuyor. Sosyal medyayı sosyal eylemleri için kullanan Brathen, oneoeight.tv adlı internet sitesi ile sağlık, yoga ve meditasyon servisleri sunmakta. Aynı zamanda "109 Dünya" isimli sosyal sorumlu internet sitesini yönetmektedir. Bu site gıda güvenliği, cinsiyet eşitsizliği gibi yedi acil küresel problemi çözmeyi amaçlıyor.


    3. Shiza Shahid

    Shiza Shahid, Malala Fonu kurucusu ve küresel temsilcisidir. Bu fon Shadid'in aynı kendisi gibi Pakistanlı olan Malala'nın cinsiyet eşitsizliği ve kızlar için eğitim hakkı konularını değinerek bunları iyileştirmeye çalışırken hayatını kaybetmesi sonucu gelişen olaylardan etkilenerek kurulmuştur. Malala adlı Shadid'i etkileyen genç kız 2009 yılında en genç Nobel Barış ödülü alan insan olmuştur.


    4. Blake Mycoskie

    Toms ayakkabıları kurucusu Blake Mycoskie alınan her ayakkabı çifti için ihtiyacı olan birine de bir çift bağışlamaktadır. Toms markasının yanı sıra yoksulluk ve sağlık sorunları gibi küresel sorunlara da dikkat çekmeyi amaçlıyor. Hatta Toms güneş gözlükleri sayesinde görmek yetisi bozuk olanlara gözlük ve ameliyat gibi fırsatlar sunmakta.


    5. Scott Harrison

    Lüks yaşamını bırakıp Doğu Afrika'ya yolculuğa çıkan hastane gemisinde gönüllü çalışmaya başlayan Scott Harrison bu yolculuğunun sonunda bir hayır kurumu kurdu. Bu kurum güvenli ve içilebilir suyu dünya çapında 24 ülkeye ulaştırmaktadır.


    6. Muhammad Yunus

    Microfinans ve microkredinin yapı taşlarını oluşturduğu Grameen Bankası 1983'te Muhammad Yunus tarafından kuruldu. Yunus, bu sosyal girişimi sonucu Nobel ödülü almıştır. Güven ve dayanışma ile köylüleri güçlendirmiş ve onları yoksulluktan kurtarmıştır. Hatta bu banka herhangi bir geleneksel uluslararası bankacılık sisteminde kredinin geri alımından daha yüksek bir oranda kredi geri alımı sağlamıştır.

    7. Jeffrey Hollender

    Jeffrey Hollender, "Seventh Generation" adlı doğal ürün markasının kurucu ortağı ve şu anki CEO'sudur. Halen eşitlik ve adalet için öncülük eden danışman, konuşmacı yazar ve kurumsal sosyal sorumluluk eylemcisi olarak çalışmaktadır.


    8. Xavier Helgesen, Christopher "Kreeve" Fuchs and Jeff Kurtzman

     Helgesen, Fuchs ve Kurtzman "Better World Books" kurucuları olarak çevrim içi kitabevi oluşturarak küresel literatüre fon sağlamaktadırlar.


    9. Mark Koska

    Dünya sağlık sorunlarına öncü çözümler bulma amacıyla yola çıkan Koska, bunu medikal gereçleri yeniden dizayn ederek yapmıştır. Tekrar kullanılabilen ve pahalı olmayan gereçlerle düşük bütçeli kliniklerin birçok sorununa çözüm bulmuştur.

    10. Sanjit "Bunker" Roy

    Hindistan'ın geneli yoksul iken Roy zengin bir aileden gelmektedir. Ülkenin genel durumunun yoksulluk içinde olmasından etkilenip güneş enerjisiyle çalışan "Barefoot College"ı yoksulların yararlanması için kurmuştur.

     

    Yorum

    Zaten Hesabınız Varsa Buradan Oturum Açın
    Henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun

    İrem Süzen, 2014 yılında Burak Bora Anadolu Lisesi’nden mezun oldu. İrem, eğitim hayatına Koç Üniversite’sinde Psikoloji ve İşletme bölümlerini okuyarak devam etmektedir. Dans etmeyi, spor yapmayı ve sağlıklı beslenmeyi çok sevmektedir. İrem, aynı zamanda "Make a Wish" derneğinin Koç Üniversitesi ayağında gönüllü faaliyetlerde bulundu. Yazı yazmayı ve hayal kurmayı çok seven İrem, gerek gönüllü çalışmalarla gerekse stajlarla kendi potansiyelini keşfedip onu gerçekleştirmeyi hedeflemektedir. İrem aynı zamanda sosyal girişimcilik ve uygulamalı gelişimsel psikoloji alanları ile ilgilenmektedir. Faydalı işler yapıp, anlamlı, dolu dolu ve mutlu yaşamayı hedefleyen İrem, her günün yeni bir getirisi olduğuna inanıyor ve hayatın onu şaşırtmasına izin veriyor.

    © 2024 BinYaprak. Tüm Hakları Saklıdır.
    Bir TurkishWIN girişimidir.