Dünya İnterdisipliner Ya Sen?

    unnamed-1

     Dünya interdisipliner çalışma sistemine geçiş yaparken bizler bu bütünün neresindeyiz? Çeşitli mühendislik alanlarının birbiriyle ilişkisini anlatan bir solukta okuyacağınız yazımız sizlerle. Keyifli okumalar sevgili okurlarımız!


       İnsanoğlunun her türlü ihtiyacını karşılamaya yönelik fen, bayındırlık, gıda, teknik ve sosyal alanlarda uzmanlaşmış kimselere mühendis diyor Türk Dil Kurumu. Her türlü konuyu tasniflediğimiz gibi, mühendislerin de eğitim ve çalışma hayatlarını bölümlüyoruz: makine mühendisliği, elektrik ve elektronik mühendisliği, malzeme mühendisliği, bilgisayar mühendisliği, ve çok daha fazlası. Okul hayatımızda ve öncesinde sık sık duyduğumuz bu isimler sonrasında neye dönüşüyor, hiç düşündünüz mü?

       LinkedIn'e girdik, mühendislik alanındaki işlere bakıyoruz. Karşımıza çıkan unvanlar neler? Ben söyleyeyim: Ürün Müdürü, Kompozit İmalat Mühendisi, Mekanik Sistemler Tasarım Mühendisi veya Depo Yönetim Mühendisi. Ben bunları ilk gördüğümde içimden "E hani nerde malzeme mühendisliği?" demiştim. LinkedIn'de ilanlara bakıyorduk ya devam edelim. Tıkladık "Mekanik Sistemler Tasarım Mühendisi" ilanına, baktık şartlara: "Üniversitelerin Makina, İmalat, Mekatronik, Uçak ve Uzay Mühendisliği vb. ilgili bölümlerinden mezun". Aşina olduğumuz isimler yerlerini bambaşka etiketlere bıraktı. Dahası aynı iş tanımında nasıl olacak da farklı uzmanlık eğitiminden mezun olmuş insanlar çalışacak?

       Son sorgulamamız interdisipliner dünyaya olan uzaklığımızı gösteriyor olsa da bizi asıl cevaba götüren nokta da yine burası sevgili okurum. İki öğrencimiz olsun. Birisi Uçak Mühendisliği, diğeri de İmalat Mühendisliği okuyor olsun. Birisi uçaklarla ilgilenirken diğeri üretimle ilgileniyor. En başında tuhaf geliyor olsa da sonrasında bağlantı rahatlıkla kuruluyor. Varsayımımızdaki iki öğrenci bölümleri ötesinde, aynı spesifik konuda uzmanlaşmak istiyorsa elbet tabii aynı iş tanımında da çalışabilirler. Üniversitede karşılaşılan bu soru bizlere çalışma özelinin belirlenmesi gerektiğini öğrettiği gibi, bu özelde karar vermeyi de öğretiyor. Sonuç olarak dünya disiplinleri birleştiriyor, sen bu bütünün neresindesin? 



    Çözüm Yoluna Nasıl Ulaşacaksın?

       Her nasıl ki matematikte tek bir çözüm yolu yoksa hayatın pek çok noktasında da bu böyledir, tıpkı bu konuda olduğu gibi. Kendini disiplinler arası bütünlüğe rahatlıkla adapte olabilir veya hazır hale getirmenin hayli yolu var. Bütün bu çeşitlilik zaten bizlerin mühendislik alanındaki hikayelerini farklı kılıyor. Fakat bütün bu hikayelerin ortak bir noktası var ki olmazsa olmaz: kalıplara, kurallara sığmamak. Nasıl mı? Toplumlarda, topluluklarda yaygınlaşmış ve yerleşmiş pek çok kalıp var. Bu kalıplardı zaten bizi üstteki paragraflarda şaşırtan, sorgulatan. O yüzden başkalarının kalıplarını aşıp kendi tanımlamalarımızı yapmamız gerekiyor.

     

    Yorum

    Zaten Hesabınız Varsa Buradan Oturum Açın
    Henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun
    © 2024 BinYaprak. Tüm Hakları Saklıdır.
    Bir TurkishWIN girişimidir.