Türkiye' den Amerika' ya Yurt Dışında Global Kariyer: Çağla İcacan

    KDHw0oZ1

    Global kariyer röportaj serimize NewAge Beverages Corporation' da Marka Yöneticisi olan Çağla İcacan ile devam ediyoruz. Sizler için Amerika' ya uzanan kariyer yolculuğunu ve daha birçok şeyi sorduk. Keyifli okumalar!

    Kariyerini Amerika'da sürdüren Çağla İcacan' ı kısaca tanıyalım.

    2017 yılında New York'a taşındıktan sonra kar amacı gütmeyen Turkish Philanthropy Funds (TPF) kurumunda iş geliştirme ve pazarlama müdürü olarak çalıştı. TurkishWIN San Francisco ve New York Chapter eş liderliğini yürüttü. 2019 yılında hızlı tüketim ürünleri sektörüne geri dönerek New Age Beverages firmasında Nestea, Evian, illy ve Nature Addicts markalarının pazarlama marka müdürlüğünü yaptı. ABD pazarında sağlıklı (better-for-you) hızlı tüketim markalarına danışmanlık yapmayı hedeflediği firması üzerine çalışmaktadır.

    1. Yurt dışında kariyer yapmaya nasıl karar verdiniz?

    İstanbul Üniversitesi Kimya bölümünde okurken günlük hayatımda kullandığım global kozmetik veya hızlı tüketim ürünleri markalarının bir parçası olmayı hayal ederdim.
    Üniversite eğitimim süresince farklı departmanlarda yaptığım stajlar sayesinde yeteneklerimin ve hedeflerimin marka müdürlüğü ve pazarlama alanı ile örtüştüğünü fark ettim ve kendime yurt dışında global bir firmada pazarlama müdürü olarak çalışma hedefini koydum.

    2.Yurt dışında ilk işinizi nasıl buldunuz? Spesifik olarak: linkedin,indeed or oliv vs. ? Peki göreviniz ne idi?

    Eşim Birkan ile evlendikten sonra San Francisco'ya taşındım. Çevremi genişletmek ve lokal hayata uyum sağlamak adına Upwardly Global, TurkishWIN, The Expat Women, etohum gibi çeşitli networking faaliyetlerine ve topluluklarına aktif olarak katıldım. Yurt dışında iş arama sürecinde şirket içinde çalışan birinin referansı ile başvuru yapmanın ne kadar önemli olduğunu öğrendim. Network etkinliklerinde tanıştığım Google'da çalışan bir arkadaşım, ekiplerine birisini aradıklarını ve ilgilenirsem bana referans olabileceğini söyledi. Başarılı geçen mülakatların ardından San Francisco'daki ilk işime Google'da başladım.

    3. Yurt dışı kariyer teklifinizi yakın çevrenizle paylaştığınızda nasıl geri bildirimler aldınız? Beklentileri nasıl yönettiniz?

    Yurt dışındaki ilk işimde Google gibi bir firmada çalışacak olmak tüm ailemi çok mutlu etti.

    4. Yurt dışında yaşama konusunda ailenizin desteğini aldınız mı? Bu nazik konuyu nasıl yönettiniz? 

    Bu konuda ailelerimizin tam desteğini aldık. Onlar da uzun vadede kendimize ve kariyerlerimize yapacağımız bu değerli yatırımın gücüne inanıyorlar. Bu macerada yanımızda olduklarını her daim hissettirdikleri için eşim de ben de çok şanslıyız. 

    5. Yurt dışı networkünü etkin kullanmak ne demektir? İlk günden itibaren ne yapmalı/yapmamalı ?

    Hayatımıza giren herkesin bir amacı olduğunu düşünürüm. Kendimle ilgili bir ayna tutuyor olabilir veya hayallerime giden yolda ışık tutan biridir. Tüm networkümü bu anlamda bir bütün olarak görüyorum. Nicelikten çok niteliği değerli buluyorum. Örneğin "bir etkinlikte 50 kişinin iletişim bilgilerini aldım" dan çok "bana yardımcı olacak 5 pazarlama yöneticisi ile 30 dk. kahve buluşması ayarladım" gibi sürdürülebilir olması önemli. Nazik, açık fikirli ve iyi niyetli bir yaklaşımla, dünyanın çok küçük olduğunu unutmadan bu çevremiz içinde birbirimize destek olmaya devam etmeliyiz.

    6. Oturma izni, alışma süreçlerinizi nasıl yönettiniz? Bu süreçteki en büyük destekçileriniz kimler oldu?

    Evliliğimiz üzerinden L2 tipi vizesi ile San Francisco'ya taşındım. Bu vize tipi hem oturma hem de çalışma izni sağlıyor.
    Katıldığım networking etkinlikleri sayesinde tanıştığım Türk ve yabancılarla konuşarak benzer süreçlerden geçtiğimizi öğrendim. Herkesten bir şey öğrenmeye açık oldum. Öğrendiklerimi de başkalarıyla paylaştım. Bu esnada TurkishWIN SF Chapter'da gönüllü olarak koordinatörlük yapmaya başladım. Kendi networking becerilerimi geliştirirken, "connector" şapkamı da takarak başkalarının da kurduğum ağdan faydalanabildiğini gördükçe daha mutlu oldum.
    Eşim, SF'de edindiğim çevrem ve TurkishWIN ekibimin her daim desteğini gördüm. Türkiye'deki geniş ailem ve dostlarım da kilometrelerce uzakta bile olsalar ihtiyacım olduğunda yanımdalarmış gibi hissettirdiler.

    7. Yeni ülkenize alışmada kolaylık ve tüyoları nasıl keşfettiniz? Üniversite deneyimi ya da ağları; Konsolosluk; Online topluluklar; Aile ve arkadaş yönlendirmeleri ya da farklı tüyoları paylaşabilir misiniz?

    San Francisco'ya taşınmadan önce İstanbul'da bir TurkishWIN etkinliğine katılmıştım. 1 ay içinde ABD'ye yerleşeceğimi paylaşınca, TurkishWIN HQ ekibinden TurkishWIN SF Chapter'ın yeni yeni kurulmaya başladığını öğrendim, Tanya Monsef & Fatoş Hacıgümüş ile gitmeden önce e-mail üzerinden tanışmış olduk. Ayağımın tozuyla ilk SF etkinliğine Palo Alto'da katılıp, yeni ülkemde yeni şehrimde gönüllü olarak koordinatörlük yapmaya başladım. 3 yıl boyunca ekipte farklı görevler üstlenerek, 2016 yılında Yasemin Simonds ile 1 yıl boyunca SF Chapter eş liderliğini yürüttüm. New York'a taşındıktan sonra da burada eş liderlik görevimi Didem Aytürk ile sürdürdüm. TurkishWIN'in ve tüm ekibin benim için yeri özeldir.

    8. Yurt dışında tutunmanın en zor ve en keyifli anısını bizimle paylaşır mısınız?

    San Francisco'ya yerleştikten 2 ay sonra ilk TurkishWIN etkinliğine San Francisco'dan Palo Alto'ya 2,5 saat gibi bir yolculuk yaparak katıldım. Sonra aynı süreyi eve dönüşte de katettim. Dünya için küçük, benim için büyük bir maceraydı. :) O günden sonra TurkishWIN SF Chapter kurucuları Tanya ve Fatoş ile başlayarak, birçok ilham veren ile tanıştım. Şimdi iyi ki gitmişim diyorum.
    3 yıl SF'te yaşadıktan sonra, hiç hesapta yokken, iş sebebiyle New York'a taşındık. New York'a yerleştikten bir kaç ay sonra köpeğimiz Leo (bir mini Australian Shepherd) hayatımıza katıldı. Zorlu bir eğitim süreci, sosyal hayat ve seyahat kısıtları gibi alışma süreçlerini beraberinde getirse de hayatımızda verdiğimiz en hızlı ve mutlu karar oldu.

    9. Yurt dışındaki güncel fırsatları hangi kanallardan takip ediyorsunuz?

    Kariyer için Linkedin birincil kaynağım. Şirketlerin hesaplarını, iş ilanlarını açan HR sorumlularını ya da potansiyel "Hiring Manager"'ları tespit edip, takibe alıyorum. Güncel bir fırsat yakaladığımda kısaca kendimi tanıtıp, pozisyon veya şirket özelinde belli bir sorum varsa sorup, referans talebinde bulunuyorum.
    Ek olarak Google Alerts kurmak ya da belli şirketler için kariyer siteleri üzerinden "Job Alerts" kurmak da anlık takibi kolaylaştırıyor.

    10. Bir daha olduğunuz ülkeye gelecek olsanız- ilk yılınızda neyi farklı yapardınız?

    Silikon Vadisindeyim, o halde bir startupa ya da teknoloji firmasında işe girmem gerekir diye kendimi şartladım. Türkiye'de inşa ettiğim FMCG kariyerime bir süre ara vermiş oldum. Girişimlerin sadece teknoloji odaklı olmadığını, yiyecek içecek sektörünün de bir girişim ekosistemi olduğunu 2 yıl önce keşfettim. Uzmanı olduğum bu sektörün girişim ekosisteminden daha erken beslenmek isterdim. Buna rağmen hiç bir şey için geç değil. Şimdi bu ekosistemin bir parçası olarak daha yapacağım çok şey olduğunu düşünüyor ve heyecanlanıyorum.

    11. Pozisyonunuzun gereklilikleri Covid sonrasında değişti mi ? Kriz sürecini yurtdışında nasıl yönettiniz ?

    Covid hepimizin hayatında köklü ve beklenmedik değişiklikler yarattı. Bu süreçte önemli farkındalıklar kazandım. Bir adım geri çekilip, kariyerimi, kişisel kararlarımı ve geleceğe bakışımı objektif bir şekilde değerlendirme fırsatı yakaladım. Bu süreci, dinleme, öğrenme ve fırsatlara açık olma kaslarımı geliştirerek geçirdim. Kendimi bir şirket ya da pozisyonla özdeşleştirmeden, bireysel marka kimliğimi oluşturup, uzmanlığımı, deneyimlerimi daha çok kişiyle paylaşmak üzerinde kararlar aldım. Bu yolda çalışmaya devam ediyorum.

    Sosyal Medya Hesapları:
    Linkedin: https://www.linkedin.com/in/caglaicacan/
    İnstagram: @caglabademi
    Twitter: @caglabademi
    Clubhouse: @caglabademi

     

    Yorum

    Zaten Hesabınız Varsa Buradan Oturum Açın
    Henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun

    TurkishWIN, Türkiye ile bağı olan dünya vatandaşı tüm kadınların birbirlerine ilham ve güç verdikleri fark yaratan bir kizkardeslik networkudur. Avrupa, Amerika ve Türkiye'de faliyette olan TurkishWIN’in misyonu, benzer dünya görüşüne sahip, öğrenmeye açık kadınların içten paylaşımlarına ve birbirlerine fırsat yaratmalarına olanak tanımaktır. BinYaprak bir TurkishWIN girişimidir.

    © 2024 BinYaprak. Tüm Hakları Saklıdır.
    Bir TurkishWIN girişimidir.