Büyük Veri Analizi

    Büyük Veri Analizi

    Büyük veri analitiği hakkında bilgi edinmek için bir başlangıç niteliği taşıyan bu yazıyı okumaya devam et!

    Herkese merhaba, bu yazıda son zamanlarda çokça duyar olduğumuz ve bundan sonra da duymaya devam edeceğimiz büyük veri analitiği ve bu analitiğin kullanım alanlarından birkaçına yer vereceğim. Bir ekonomi bölümü öğrencisi olarak bu konuya ilgim var. Benim gibi ilgili insanlara bir başlangıç olması veya hiç bilgisi olmayan ama bir yerden başlamak isteyenleri aydınlatmak amacıyla bu yazıyı yazmak istedim.

    Öncelikle "büyük veri" tanımıyla başlayalım. Büyük veriyi tanımlamaya yardımcı olan üç önemli özellik hacim, çeşitlilik ve hızdır. Verilerin hacmi, büyük veri tanımına "büyük" sıfatını veren özelliktir, çünkü hayal edilebileceğinden çok daha büyüktür. Hacim, büyük veri ile en ilişkili özellik olsa da, çeşitlilik de hacim kadar önemlidir. Büyük veriden maksimum kar elde etmek için her türlü veri analizi yapılmalıdır. Büyük verinin son özelliği ise hızdır. Verileri halen hareket halindeyken kullanmak, verilerle verimli bir şekilde çalışmak için gereklidir. Eğer kişi veriyi hareket halinde kullanmıyorsa; analiz, müşterileri veya işletmeleri etkili bir şekilde anlamasına yardımcı olmayacaktır.

    Büyük veri düzgün bir şekilde kullanılabiliyorsa, birçok sektör kapasitelerini artırmak için bunu kullanabilir. Örneğin, müşteri hizmetleri büyük ölçüde geliştirilebilir. Müşterinin memnuniyetini artırmak için bir müşterinin güdüsüne sahip olmak, büyük verilerin kullanılabileceği bir alan olan müşteri hizmetlerinde çağrı merkezlerinden toplanan veriler aracılığıyla yapılabilir. 

    Büyük veri analitiği ile geliştirilebilecek bir diğer sektör de bilgi teknolojileridir. Mevcut kayıtlardaki rakamlar değerlendirilerek bilgi teknolojisi veya herhangi bir alanda güvenlik artırılabilir veya çevrimiçi işlemlerde bir aldatmaca bulmak için büyük veriler kullanılabilir.

    Büyük verilerin önemini açıklarken faydaları ve zorlukları da belirtilmelidir. Hızla değişen dünyamızda hızla değişen tüketici davranışları nedeniyle büyük verinin sağladığı avantajlar sayısızdır. Tüketici davranışını öngören eski yöntemler, değişikliklerin hızına göre ayarlanamaz. Ancak, büyük veri kendini değişen davranışlara kolayca adapte edebildiği için eski yöntemlere göre çok daha avantajlıdır. 

    Şirketlere büyük veriyi kullanmaları sonucunda elde edebilecekleri faydalar sorulduğunda elde edilen cevapların bulunduğu yukarıdaki şekilde görüldüğü gibi, büyük veri sayesinde daha iyi bir şekilde hedef kitleye ulaşan pazarlama faaliyetleri ve daha doğru sektör öngörüleri yapılabilmekte, satış ve pazarlama fırsatları daha kolay görülebilmekte ve riskler daha kolay tespit edilebilmektedir. Bunlar verilen cevaplardan sadece birkaçı olmakla birlikte, diğer faydalar şekilde görülebilmektedir. Ayrıca şekle bakıldığında büyük verinin sadece firmaların tüketici davranışlarını anlamalarına değil, aynı zamanda pazarlama, yönetim ve risk yönetimi için etkili yöntemler kullanarak maliyetlerini en aza indirmelerine yardımcı olduğu anlaşılmaktadır.

    Avantajlarının yanında, bir şirketin büyük veri analitiğini benimsediğinde karşılaştığı bazı zorluklar da vardır. Büyük veri analitiğinin temel zorluğu, çalışanların sisteme uyumunun zor olmasıdır. Büyük veri analizi, teknolojiye kolayca uyum sağlayan çalışanlara ve veritabanı yazılımlarına ihtiyaç duyan, hızlı gelişen bir tekniktir.

    Araştırmalara göre zaman geçtikçe ve teknoloji geliştikçe, firmalar büyük verilerin avantajlarını anlayacak ve böylece büyük veri kullanımı artacaktır. Kalifiye eleman sayısının artmasıyla, şirketler büyük veri analizlerinden daha fazla yararlanacaklardır.

    Tüm bu bilgilerin ışığında büyük veri analitiğinin, hacmini, çeşitliliğini ve hızını anlayan ve yeni yöntemleri hızlıca benimseme yeteneğine sahip firmalar için çok önemli bir uygulama haline geldiği sonucuna varılabilir.


    Referanslar

    Ularu, E.G., Puican, F.C., Apostu, A., & Velicanu, M. (2012).Perspectives on big data and big data analytics, Database Systems Journal, 3(4),4-6.

    Russom, P. (2011). Big data analytics. http://www.tableau.com/sites/default/files/whitepapers/tdwi_bpreport_q411_big_data_analytics_tableau.pdf

    Zikopoulos, P.C., Eaton, C., DeRoos, D., Deutsch, T., & Lapis, G. (2012). Understanding big data. United States of America: McGraw-Hill.

    Fung, H.P. (2013). How big data analytics can improve IT service delivery. Using Big Data Analytics in Information Technology (IT) Service Delivery, 1(1), 7-8. doi: 10.12966/itar.05.01.2013

    Bu yazı Bin Yaprak misafir yazarlarından Begüm Kuralkan tarafından yazılmıştır.

     

    Yorum

    Zaten Hesabınız Varsa Buradan Oturum Açın
    Henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun
    © 2024 BinYaprak. Tüm Hakları Saklıdır.
    Bir TurkishWIN girişimidir.