Anne, Baba Biz Erasmus’a Gidiyoruz

    Anne, Baba Biz Erasmus’a Gidiyoruz

    Üniversite de dahil olarak tüm eğitim hayatlarını ailelerinin dizinin dibinde geçirmiş ikiz kız kardeşlerin Erasmus maceraları ve tüm tavsiyeleri bu yazıda!

    Doğma büyüme başkentte yaşayan iki kız kardeş hatta ikiz kız kardeşler düşünün. Üniversite de dahil olarak bütün eğitim hayatlarını ailelerinin dizinin dibinde geçirmiş, her akşam dönüp dolaşıp annesinin dizinin dibine dönen ikizler. Evet, bu kızlar biziz. ,

    Bir metropolde yaşasan da "kadınlar için" güvenilir olmayan bir ülkenin, dünyanın iki üyesiyiz. Üniversite hayatımız boyunca önce gönüllülük çalışmaları, sonra üniversitedeki öğrenci kulüplerinde aktif üyelik ardından yönetim kurullarında çalışma deneyimleri yaşadık. Farklı programlara başvurular yapıp dönüp dolaşıp hep birbirimizi bulduk. İkimizde IEEE Çankaya SB'de yönetim kurulunda görev alalım dedik, bir baktık birimiz yönetim kurulu başkanı biri yardımcısı olmuş. Derken beraber başvurduğumuz TurkishWIN'in CampusWIN programında yine ikimiz beraber Çankaya Üniversitesi Kampüs liderleri oluverdik.

    Erasmus stajı ile yollar ayrılıyor mu?

    Farklı programlar, farklı etkinlikler ama hayatın cilvesi yine beraberiz. Sonra dedik ki artık ayrılalım, farklı bir şeyler yapalım. Bunun üzerine okulda karşımıza çıkan "Erasmus Staj Hareketliliği" ile bu "ayrı yollar" teorimizi test edelim dedik. Erasmus Staj Hareketliliğinde gideceğiniz şirket/kuruluşu kendiniz bulmalı, şirket ile iletişim sağlamalı ve şirketten aldığınız davet mektubu ile okulunuzdaki bu hareketliliğe başvuru yapmanız gerekiyor. Biz de bir tanıdığımız aracılığıyla yurtdışında çok uluslu bir şirkette staj ayarlamak için mailleşmelere başladık. Ailemize, arkadaşlarımıza ve kendi aramızda yaptığımız uzun fikir alışverişleri ardından birimiz İtalya birimiz Almanya için başvuru yaptık.

    Aile tepkisi ne oldu?

    Tam burada bir duralım! Yıllardır birbirinden çok da fazla ayrılmayan (farklı liseler, ortaokul da farklı sınıflar), hem de hep sizin yanınızda kalmış (bir-iki haftalık akraba ziyaretleri dışında) ikiz kızlarınızı yurtdışına minimum 2 aylığına yollayacaksınız, üstelik ayrı ayrı. Tabi biz farklı ülkeler istiyoruz diyince ev de bir sessizlik ortamı oluştu, kabul edelim. Ama bu sefer de "ayrılma teorimiz" çalışmadı ve şirketten kaynaklı olarak ikimiz de Almanya'da staja kabul edildik. Aynı şehir, aynı şirkette beraber staj yapacağımız belli olduktan sonra ilerleyen süreçte ailemizden hiçbir olumsuz geri dönüş almadık. 

    Evet belki iki kişi olarak yollamanın da bu rahatlıkta payı vardı ama en önemli faktör bizim hayattan beklentilerimizin ne olduğunu onların bilmeleri, katıldığımız etkinlikler ve aktivitelerden elde ettiğimiz kazanımları onlara yansıtmamız. Biz de Erasmus staj sürecinde ailelerimize NEDEN yurtdışında staja gitmek istediğimizi yansıttık. Bu noktayı aileye güzelce açıklamak en önemli nokta.

    Yurtdışında 2 aylık staj deneyimi bize ne katabilir?

    • Avrupa'nın çalışma disiplini ve ortamı hakkında birinci elden deneyim,
    • Avrupa'da iki ay TEK başına yaşama deneyimi, 
    • Farklı kültürlerle tanışma,
    • Avrupa'yı gezme ve kendi ayakların üzerinde durarak özgüveninin yerine gelmesi,
    • "We can do it!" mottosuna olan bağlılığını kanıtlamak 

    Hayatınızda atacağınız yeni adımlarda, ilk ve uzun dönemli yurtdışı deneyimlerinizde, şehir dışında etkinliğe katılım göstereceğiniz, part-time çalışmaya başlayacağınız ya da bunlar gibi yapabileceğiniz onlarca yeni adımlarınızda ailenizle ters düşmenize, demoralize olmanıza bizim bu mucize yöntemimizle hiç gerek yok: Konuşmak. Kendinizi ailenize ne kadar açık bir şekilde ifade ederseniz, atacağınız sonraki adımlarda onlardan çok daha fazla destek görürsünüz, hatta onlar sizin için fırsatları kovalamaya başlar. Her yaptığınızı, yediğinizi anlatmanıza gerek yok canım, onlara nasıl biri olduğunuzu göstermeniz yeterli olur. Bu yöntemle ebeveynlerinizin en ünlü repliğini de bertaraf etmiş olacaksınız. "Biz sana değil, etrafındakilere güvenmiyoruz kızım!" Eee siz nasıl bir ortama girdiğinizle ilgili onları aydınlatabilirseniz, bu koskoca "belirsizlik" de ortadan kalkar.

    Ailenizin tam desteğini arkanızda hissetmek

    Bize inanın bu hiç zor değil. İkiz kız kardeşler Berlin'e gidip 2 ay orada kendi evlerinde yaşadılar. Avrupa'da tek başlarına gezdiler, arkadaş edindiler. Bu iki minnoş kız yaptı da siz mi yapamayacaksınız?

     Bu yazı BinYaprak misafir yazaları Eda Bingöl tarafından yazılmıştır.

     

    Yorum 1

    Zaten Hesabınız Varsa Buradan Oturum Açın
    Beyza Kendirli zaman: Cumartesi, 04 Ocak 2020 23:28

    Çok faydalı bir yazı olmuş. İnternette böyle içeriklerle karşılaşmak çok güzel.

    Erasmus ile ilgili daha fazla içerik için abouterasmus.com'u da inceleyebilirsiniz

    0
    Çok faydalı bir yazı olmuş. İnternette böyle içeriklerle karşılaşmak çok güzel. Erasmus ile ilgili daha fazla içerik için [b][url=https://abouterasmus.com/]abouterasmus.com[/url][/b][i][/i]'u da inceleyebilirsiniz:)
    <p>Çankaya Üniversitesi Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği son sınıf öğrencilsi olan Eda Bingöl, 1994 yılında Ankara'da dünyaya geldil Eda, Ankara Anadolu Lisesi'nden mezun oldu. Üniversitede IEEE Çankaya Üniversitesi Öğrenci Topluluğu, IEEE Women in Engineering, Çankaya Üniversitesi Toplumsal Kadın Çalışmaları Topluluğunda aktif rol aldı. Erasmus Plus Staj Hareketliliği ile 2016 yaz ayında GE Grid Solutions (Berlin) de 2 ay staj yaptı. Eda aynı zamanda TurkishWIN'de kampüs liderleridir. Eda, 17. Uçan Süpürge Kadın Filmleri Festivali ve 26. Uluslararası Ankara Film Festivalinde Festival Gönüllüsü olarak görev aldı ve Af Örgütü Ankara Yerel Grubunda insan hakları aktivistliği yapmaktadır.</p>
    © 2024 BinYaprak. Tüm Hakları Saklıdır.
    Bir TurkishWIN girişimidir.