10 Adımda Networking: 4 – Asansör Cümlenizi Bulun

    10 Adımda Networking: 4 – Asansör Cümlenizi Bulun

    Networkingde asansör konuşması nedir? Nasıl yapılır ve ne işe yarar? Tüm ayrıntıları ile öğrenmek için yazıyı oku!

    Asansör konuşması nedir?

    Asansör konuşması, kişinin kendini bir diğer kişiye 30-60 saniye içinde tanıtması, iş fikirlerini aktarması ve o kişide merak uyandırması olarak özetlenebilir. Asansör konuşması sadece asansörde mi yapılır? Tabii ki hayır! Katıldığınız iş ortamlarında, davetlerde, konferanslarda yeni tanıdığınız kişilere asansör konuşmanızı yenilemelisiniz. Peki nasıl asansör konuşması yapmalıyım sorusunu kendinize soruyorsanız cevabı aşağıda!

    Samimi olun

    Beğenilme algısına yıllarını vermiş bir araştırmacı olan Dr. William Cottringer, beğenilmek için samimi olmalısınız diyor. Samimi olmak için de kullanacağınız cümleler size ait olmalı. Başkalarının asansör konuşmalarını kullanmayı denerseniz karşınızdaki için pek de içten olmayabilir.

    Neyle uğraşıyorsunuz? sorusu

    Bu sorunun alt metni, sizin karşınızdaki kişi için hangi noktada faydalı olacağınızdır. Yani sadece kendinize dair bazı bilgiler verirseniz karşınızdaki kişiyi kaybedersiniz; çünkü beynimiz algıladığımız verileri basit bir şekilde "ilgileniyorum" ve "ilgilenmiyorum" şeklinde ikiye ayırır.

    İlgilenmiyorum dedirtecek bir asansör konuşması örneği: "Merhaba, ben Ertuğrul Belen, divaspirlanta.com'un kurucu ortağıyım. Nasılsınız Haluk Bey? Sizinle projemizle ilgili görüşmeyi çok isterim."

    İlgileniyorum dedirtecek bir asansör konuşması örneği: Merhaba Haluk Bey, Türkiye'deki melek yatırımlarla ilgili son yazınızı keyifle okudum. Adım Ertuğrul Belen, ben de Türkiye'deki ilk pırlanta e-ticaret sitesinin kurucularındanım. Müsait olduğunuz ilk fırsatta gelişmeleri paylaşmak isterim. Size bir kahve ısmarlayabilir miyim?

    Kısacası, asansör konuşması karşınızdakine dokunan ve onda merak uyandıran bir konuşma olmalıdır.

    Basit olun

    Bir insanın odak süresi ortalama 20-25 saniye. Dolayısıyla sade olun. Çok teknik konuşmadan ve fazla detay vermeden kendinizi ifade edin.

    İsimler önemlidir

    Dale Carnegie, dünyadaki en etkili sesin kendi ismimiz olduğunu söylüyor. İsim hatırlamak, networking konusunda en kolay ama en etkili öğelerden birisidir. Eğer isimleri hatırlayamıyorsanız bu zihninizi yeterince zorlamadığınızdandır. Zihnimizi zorlamanın ise birkaç basit yöntemi var.

    Hazır olun

    Genellikle biri ile tanıştığımızda o anın heyecanıyla karşımızdaki kişinin ismini duyduğumuz gibi unuturuz; fakat tanıştırılma anının bilincinde olursak bu durum çok daha zor gerçekleşir.

    Tekrar edin

    Hem içinizden hem de konuşma esnasında duyduğunuz bu yeni ismi tekrar edin. Ayrıca karşınızdaki kişinin ismini kullanmanız da iyi bir izlenim yaratacaktır.

    Görselleştirin

    Duyduğunuz ismin sahibinin ne gibi özellikleri varsa ismi o şekilde kodlayın. Örneğin Çiğdem Hanım'ın saçları kızıl olabilir. "Kızıl saçlı Çiğdem Hanım" şeklinde hatırlamak sizin için daha kolay olacaktır.

    İsmi kırpmayın

    Kendini Ali Berk Koyuncu olarak tanıtan birisinin ismini kendisine sormadan kısaltmayın. İsmini nasıl kullanmak istediğini sormadan öğrenemeyiz. Kendisine, "Nasıl hitap edilmeyi tercih ediyorsunuz?" sorusunu sormak her şeyi kolaylaştırır. Hem karşınızdaki kişi değerli hisseder hem de ona istendiği şekilde hitap etmiş olursunuz.

    Tanıştırın

    Yeni tanıştığınız kişiyi başka kişilerle tanıştırmak hem networker olmanızı sağlar hem de karşınızdaki kişinin ismini daha fazla duyma fırsatını yakalarsınız.

    10 adımda Networking: 5 – Tanışmaya hazırlanın yazımıza ulaşmak için buraya tıkla!

    Kaynak: "Tanışma, Tanıştırma, Tanınma Sanatı: Networking" Ertuğrul Belen

     

    Yorum

    Zaten Hesabınız Varsa Buradan Oturum Açın
    Henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun

    Business Networking Akademi Kurucusu

    Çok Satanlar "Networking" Kitabı Yazarı

    Ertuğrul Belen, sonuç odaklı işbirliklerini geliştirmek ve iş dünyası başta olmak üzere bireylerin hedeflerine yönelik güven odaklı çevre stratejilerini tasarlama vizyonuyla Business Networking Akademi'yi kurmuştur. Networking'i Tanışma, Tanıştırma ve Tanınma™ Sanatı olarak tanımlayan Ertuğrul Belen, birçok BIST 100 kurumuna ve 80 binin üzerinde profesyonel, üst düzey yönetici ve girişimciye Türkiye'de bir 'ilk' olan Speed Networking™ hızlı tanışma seanslarını yaptırmış ve patentli Networking eğitimleri vermiştir.  

    Networking eğitimleri, Speed Networking™ uygulamaları, LinkedIn Stratejileri ve CEO Networking Programı'nın yanı sıra araştırmalarını düzenli yayınlayan Ertuğrul Belen, Çok Satanlara girmeyi başaran “Networking, Tanışma, Tanıştırma ve Tanınma Sanatı” ve “Girişimciliğin Altın Kuralları" kitaplarının yazarıdır. Belen, Galatasaray Lisesi ve Wisconsin Üniversitesi mezunudur. Ertuğrul Belen, Erickson Coaching International’da Profesyonel Koçluk ve NLP Master çalışmalarını tamamlamıştır. TEDx konuşmalarında da sahne alan Belen, Türkiye Milli Yüzme Takımı eski yüzücüsüdür.

    Ertuğrul Belen’in yeni kitabı “İş Dünyasında LinkedIn ile Networking” Haziran 2018’de Optimist Yayın Grubu tarafından yayınlanmıştır.

     

    © 2024 BinYaprak. Tüm Hakları Saklıdır.
    Bir TurkishWIN girişimidir.