STEM Her Yerde!

    STEM Her Yerde!

    STEM hayatın her alanında ışık olmaya devam ediyor. Gelin en güzel hikayelerden birini şimdi paylaşalım! 

    Üniversitenin ilk günü, ilk dersi; büyük bir heyecan ile ilk sırada oturmuş öğretmenimizi beklerken, "Merhaba Öğretmen Aday Gençleri!" sesi ile irkilmiştik. Kısa tanışmanın ardından, kıymetli Analiz hocamız, heyecanlı bir dönemin bizi beklediğini aktardıktan sonra, "Bana zeki öğrenci lazım değil!" dediğinde, bu söze o gün hiçbir anlam verememiş ama bir o kadar da etkilenmiştim. Ben "Doğru mu duydum acaba, nasıl zeki bir öğrenci istemez?" diye düşünürken, kıymetli hocamız açıklamalarına devam etmişti: "Bana çalışkan, çok soru soran ve en önemlisi de araştıran öğrenci lazım. Sizler de meslek hayatınıza başladığınızda öğrencilerinizden bunları isteyeceksiniz. Devir matematik problemlerini günlük hayata taşıyarak, özümseyerek anlatma ve anlama devri. Zirâ ben yapamam diyenler yolun başında iken ayrılsın. Yahut ben diplomayı verdirmem." Bu satırlar beynime kazınmıştı ama nerede, nasıl uygulayacağımı bilemez durumdaydım. Başladığım meslek hayatımda hep bu satırları düşünerek öğrencilerimi yönlendirmeye çalıştım.


    Kayseri Uğur Okullarında başladığım eğitim öğretim hayatımda ise bilginin bugüne kadar tüm teknolojik gelişmelerin temelini teşkil eden, küresel alanda rekabet üstünlüğü sağlayan ve kritik önemde bir etken olduğunu fark ettim. Bilgiyi yönetenin tüm dünyayı yönetebileceğini anladım. Okulun ilk günlerinde kurumun STEM Lider Öğretmen Programı adında bir programı olduğunu ve bu eğitim programına isteyen her öğretmenin katılabileceğini öğrendim ve "İşte bu! Üniversitedeki Analiz hocamın söylediklerini geliştirebilmem için büyük fırsat önüme geldi." dedim.

    Dijital dönüşüm içerisinde bulunduğumuz teknoloji dünyasında bu eğitimin benim için çok büyük bir fırsat olacağı düşüncesine kapıldım. Amacım, STEM ile eğitim görmüş gelecek nesillere bilgiyi nasıl yönetebileceklerini göstermekti. Bu heyecan ile ders planları hazırlayıp büyük bir heyecan ile öğrencilerime uygulattım. Benim heyecanımdan daha fazlasını öğrencilerimin gözlerinde gördükçe mutluluğum iki katına çıktı. Özenle hazırladığım ilk STEM ders planımın; 11. STEM Ders Planı yarışması kazananlar listesinde seçilmesi üzerine heyecanım ve merakım daha da arttı.

    STEM becerileri ile donatılmış bir neslin yetiştirilmesinde kurumlar arasında verimli bir iş birliği sağlamasının ve herkesin üzerine düşen görevi eksiksiz ve zamanında yerine getirmesinin çok önemli bir husus olduğunu düşünmekteyim. Türkiye'nin gerçek potansiyeline ancak bu şekilde ulaşabileceğine inanmaktayım. STEM ile öğrencilerim, bilim, teknoloji, mühendislik ve matematiği bütünleştirecek ve öğrenme fırsatı yakalayarak sıradan ders kitapları yerine gündelik hayatta karşılaşabilecekleri sorunlarla başa çıkabilecek duruma geldiler. STEM modelinde bir öğretmen olarak öğrencilerimden daha çok bende merak uyandıracak konularla karşılaştım. Her dersime büyük bir heyecan duyarak gittim. Dönem ortalarında artık soruları ben değil, öğrencilerim sormakta ve derslerden büyük keyif almaktaydılar. Öğrencilerimi, LGS ya da üniversite sınavlarını geçmeye değil, hayata hazırlayan STEM ile, şimdiki sistemden daha farklı konularda uygulamalar yaparak etki-tepki prensibi ile öğrenme gerçekleştirdim. Öğrencilerimizin en son teknolojide ne kadar başarılı olduklarını ve teknolojinin ilerlemesiyle birlikte sürekli değişen dijital dünyada yerlerini nasıl aldıklarını gözlemleme fırsatını elde ettim.

    Öğretmenler olarak bu değişim ve yeniliklere ayak uydurmamız kaçınılmazdır. Tüm bunları yapabilmek için çalışabilen, düşünebilen ve kendini geliştirebilen öğretmenlere ihtiyacımız var ve işte tam da burada, STEM'in öğretmenlere bu bakış açısını kazandırdığını düşünüyorum. Bu adımlardan sonra öğrenciler sınıf içerisinde üretken olmayı, birbirleriyle yarışarak fikir üretmeyi, birbirlerinin fikirlerini eleştirmeyi ve iyileştirmeyi amaç haline getiriyorlar. Bu değişimi görmekse öğretmenleri inanılmaz mutlu ediyor. Yıllarca matematiğin günlük hayatımızda her yerde olduğunu tartıştıktan sonra, bir ders planı yazmanın ve bir problemin matematiksel çözümünü görmenin ne kadar yetersiz olduğunu anlıyorum. Evet, süreç için yeterince iyiydim ama programı yazacak kadar değildim. Bildiğimiz bir soruna çözüm bulmak, hayat bilgisine dayalı bir soruna çözüm bulmakla aynı şey değildir. Tüm bunları keşfederek, eksikliklerimi fark ederek ve daha farkına varmadığım birçok şey olduğunu bilerek bir yılı geride bıraktım. STEM ailesine katıldığım ve bu ailede aktif rol oynadığım için çok şanslıyım. Eğitimim boyunca çalışmalarımda bana yol gösteren STEM Bölüm Başkanı Öğretmenimiz Senem Bademci, STEM Bölge Sorumlusu Öğretmenimiz Meltem Dalgalı ve maddi ve manevi desteklerini esirgemeyen Uğur Okulları Kayseri Kampüsü yönetim teşkilatına sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. 

    Unutmayınız ki STEM her yerde, STEM'le ve UĞUR'la kalın!

    Saygılarımla,

    Gökçe Ergin - Özel Kayseri Uğur Okulları Matematik ve STEM Lider Öğretmeni 

     

    Yorum

    Zaten Hesabınız Varsa Buradan Oturum Açın
    Henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun

    BAUSTEM merkezi öğretmen eğitimi uzerine uzmanlaşmış bir araştırma ve geliştirme merkezidir. STEM bütünleşik öğretmenlik bilgi ve becerileri projesine ev sahipliği yapmaktadır. Merkez bünyesindeki programlar ile STEM öğretmenleri yetiştirilmekte ve öğrencilerin çağa uygun becerilerle donatılması sağlanmaktadır.

    © 2024 BinYaprak. Tüm Hakları Saklıdır.
    Bir TurkishWIN girişimidir.