Gökçe Demir ile Röportaj

    Gökçe Demir ile Röportaj

    Kariyerinde emin adımlarla ilerleyen ve Türkiye'nin Mühendis Kızları'nın en başarılı örneklerinden olan Gökçe'nin ilham dolu hikayesini anlattığı yazımız sizlerle, Keyifli okumalar!

    1) Kısaca tanıyalım: Nerede doğdunuz, ne okudunuz, şimdi ne yapıyorsunuz?

    İstanbul'da doğdum. 2014 yılında İstanbul Kadıköy Lisesinden mezun oldum. 2019 yılında da Gebze Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümünden mezun oldum. Şu anda Intertech'te Yazılım Mühendisi olarak çalışmaktayım. Aynı zamanda Mshowto Bilişim Platformu üzerinden teknik yazılar yazıyorum. Türkiye'nin Mühendis Kızları Projesinde de gönüllü olarak üniversite öğrencilerine mentorluk yapmaktayım. 

    2) Sizi yönlendiren anlar ve kişiler kimlerdi? Mesleğinizi nasıl seçtiniz, karar anlarınız neler oldu?

    Bilgisayar mühendisliği tercih etmemdeki en büyük etken küçüklükten beri beni tetikleyen bilgisayarlara olan ilgim diyebilirim. Ayrıca mühendis bir abiye sahip olmak ve onu örnek alarak büyümek benim için büyük bir avantajdı. Mühendis olmak, sorunlara çözüm bulmak ve hayatı kolaylaştırma yolunda geliştirmeler yapmak insanın her konuda perspektifini değiştiriyor.

    3) Aileniz kariyer yolculuğunda sizi nasıl yönlendirdi, destek oldu mu?

    Buralara kadar geldiysem onların sayesindedir. Her daim arkamda olup gerek lise zamanları olsun gerek üniversite sınavına hazırlanırken ki süreç olsun çok anlayışlı yaklaştılar ve manevi açıdan destekçi oldular. Sınavlara hazırlanıyorum diye televizyon izlemedikleri, kapının zilini çıkardıkları zamanları biliyorum. Kısacası hayallerimi gerçekleştirebilmek için yoluma her zaman ışık tuttular diyebilirim.

    4) Kendinizi geliştirmek icin neler yapıyorsunuz?

    Genelde okuyorum, bunu her konu için yapıyorum. Merak ettiğim bir teknik konuyu araştırırken bilmediğim bir terim bana bir sonraki okumam gereken yazının yolunu açıyor. Ve her fırsatta eğitimleri, Meetup'ları ve Workshop'ları takip edip katılmaya çalışıyorum. Ayrıca teknik konularda yazı yazmayı çok seviyorum. Bunun da benim gelişimime çok şey kattığını düşünüyorum. Çünkü bilginin aktarıldığı zaman tam olarak öğrenildiğine ve paylaşıldığı zaman çoğaldığına inanıyorum.

    5) İlk programlama deneyiminizden bahseder misiniz?

    Ben programlama ile üniversitede tanıştım. Henüz hazırlık okurken C diline merak salıp öğrenmeye başladım. İlk başlarda çok emek vermem gerekti bu yüzden. Daha öncesine kadar hiç deneyiminin olmaması başta beni korkutsada bu yolda pes etmedim ve üstesinden geldim. İstedikten sonra yapılabileceğin farkına vardım

    6) Yeni Mezunlara, olacaklara neler önerirsiniz ve Bu mesleği seçmeyi düşünenlere ne tavsiye edersiniz?

    Genellikle tercih dönemindeki arkadaşlardan şu soruyu duyuyorum: "Programlama bilgim hiç yok, zorlanır mıyım? ", herzaman buna cevabım istedikten sonra kesinlikle yapabilirsiniz oluyor. Gelecek bilişimde, bu yüzden eninde sonunda herkes kodlama öğrenmek zorunda kalacak. Bilişim sektörü her geçen gün ilerleme katediyor. Bu alanda ilerlemek isteniyorsa gündemi takip edip, yeniliklere açık olmak gerekiyor. Bilişim konusundaki haberler, gelişmeler takip edilerek güncel kalmak gerek.

    7) Hangi yazılım dillerini biliyorsunuz ve en çok hangisini seviyorsunuz? Yeni başlayanlara önerileriniz nelerdir?

    Java, C, C++ ve Python biliyorum. Java'da yazmayı en çok seviyorum. Başlangıç olarak Python dili ile başlayabilirler bence. Bir de algoritma mantığını kavramak burada en önemlisi. Bir programlama dilini ve mantığını çok iyi öğrenmek diğer dilleri kolaylıkla öğrenebilmenize olanak sağlayacaktır.

    8) Nasıl okurken yarı zamanlı nasıl çalışmaya başladınız hala aynı firma çalışıyorsunuz,nelere dikkat ettiniz birkaç tavsiye verebilir misiniz?

    Açıkcası üniversite dönemim çok yoğundu. Her dersten haftalık zorunlu ödevlerimiz oluyordu, bu ödevler dersin geçme koşullarını etkiliyordu. Dersi geçmek için vize, final notu yeterli olmuyordu. Bunları aksatmamamız gerekiyordu yani. Kafamı kaldıracak pek vaktim olmuyordu ama belirli bir süre sonra koşuşturmaya ve yoğunluğa da alışıyor insan. Üniversitenin 3. senesi gönüllü olarak Intertech'te staj yaptım. 1 aylık stajın ardından part-time çalışmaya başladım. Bu kararda açıkçası hiç tereddüt etmedim. Aksine beni çok heyecanlandırdı. Ayrıca işteyken okulu özleme durumu beni okuluma ve derslerime de daha bağladı diyebilirim. Bu yüzden karşılaştığım herkese üniversite yıllarında, tatillerde mümkün olduğunca staj yapmalarını ve zaman yaratabilirse part-time olarak çalışmalarını tavsiye ediyorum. Mezun olunca da aynı firmada ve ekipte çalışmaya devam ettim. Part-time çalışmanın iş hayatıma kesinlikle çok fazla katkısını gördüm. Merdivenin birkaç adımını çoktan çıkmış oluyorsunuz çünkü. 

    9) Staj yaptığınız yeri seçerken nelere dikkat ettiniz, birkaç tavsiye verebilir misiniz?

    Ben toplamda 3 staj yaptım. Biri gönüllü diğer ikisi zorunlu stajlardı. Ben bilgi konusunda biraz fazla heyecanlıyım diyebilirim. Ceplerimi farklı farklı alanlarda farklı bilgilerle doldurmak beni canlı tutuyor ve mutlu hissettiriyor. Üniversite yıllarımın başında Siber Güvenlik konusuna merak salmıştım. Bu yüzden ilk stajım Siber Güvenlik departmanında yaptım. Sonrasında biraz Network Güvenliği tarafına merak salıp gönüllü stajımı o departmanda yaptım. Son stajımda DevOps üzerineydi. Demem o ki neyi merak ettiysem deneyimledim. Çünkü hangi alana yöneleceğini seçmek ciddi bir konu ve hangi alanın bize uygun olduğunu bulmak ancak deneyimleyerek görülebilir. Ben buna inanıp bu şekilde bir yol çizdim kendime. Staj yapmanın çok yararı olacaktır, her boş vaktinizi değerlendirmenizi tavsiye ederim sizlere.

    10) Bilgisayar Mühendisi olarak çalışmanın incelikleri nelerdir?

    Başta analitik düşünme özelliği kazanıyorsunuz. Projede geliştirme yaparken karşılaşılan sorunları çözmek için saatlerce uğraşıp o sorunun nereden kaynaklandığını bulmak ve aynı hatayı yapmamayı öğrenmek sizi her seferinde bir adım daha ileri taşıyor. Bir süre sonra bu yüzden hayatta da karşılaşmış olduğunuz sorunlara da bu şekilde yaklaşmaya ve üstesinden gelmeye başlıyorsunuz. 

    11) Türkiyenin Mühendis kızlarıyla olan yolculuğunun sana katkılarını kısaca bahsedebilir misin?

    Türkiye'nin Mühendis Kızları gördüğüm en başarılı projelerden biri. Üniversite hayatı boyunca birçok yönden katkı sağladı. Mentorluk desteği, sertifikalı eğitimler, koçluk desteği, sosyal sorumluluk projeleri ve daha nicesi. Bu projeye dahil olmak benim için büyük ayrıcalıktı. TMK sayesinde çok değerli ve başarılı kadın mühendislerle tanışma fırsatı elde ettim. Örneğin bu proje sayesinde tanışma fırsatı elde ettiğim alanında çok başarılı mentorum ve saygıdeğer koçum hayatım boyunca her açıdan örnek alacağım kişiler. Üniversite yılları gelecek konusunda kararlar alma konusunda tercihler yapmamız gereken bir dönem. Bu yüzden kendimizi iyi tanımamız gerekiyor. Bu konuda koçumun değerli vaktinden zaman ayırarak destek olması, kendimi tanımama yardımcı olması paha biçilemez bir destekti. Alanında uzman bir mühendis nasıl olabilirim, iş hayatında nasıl bir dünya beni bekliyor gibi sorularımın cevabı ve her zaman destekçim olan mentorum da benim hayatıma dokunarak çok güzel izler bıraktı. Bu yüzden arkaya dönüp baktığımda ben de onlar gibi gönüllü olarak insanların hayatına dokunan bir insan, mühendis olmak istiyorum. TMK işte bana saymakla bitireceğim kadar değer kattı.

    12) Sizce yazılım sektöründe kadın-erkek dengesini sağlamak için neler yapılabilir?

    Bence buradaki sorun kız çocukların mühendislik konusuna pek fazla teşvik edilmemesi. Ama bunu artık aştığımızı düşünüyorum. Çok daha fazla kız öğrenci tercih döneminde rahatlıkla mühendislik seçimi yapıyor. Bizler de bu konuda tercih dönemindeki arkadaşları mühendisliğe yönelmeleri konusunda teşvik edebiliriz. Elimden geldiğince bilgisayar mühendisin neler yaptığından, hangi alanlarda çalıştığından bahsetmeye çalışıyorum karşılaştığım öğrencilere.  Ayrıca ilkokul çağındaki öğrencilere de oynadıkları oyunları dahi bilgisayar mühendislerinin geliştirdiğinden bahsettiğimde kısa süre sonra onlardan "Ben de ileride Bilgisayar Mühendis olacağım "dönüşleri alıyorum. Aslında her şey mühendisin ne iş yaptığı konusunda bilgilendirme, destekleme ve teşvikiyle başarabileceğine inanıyorum. 

     

    Yorum

    Zaten Hesabınız Varsa Buradan Oturum Açın
    Henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun

    Fadime Özdemir, Süleyman Demirel üniversitesi bilgisayar mühendisliği 4.sınıf öğrenciyim. Bulut teknolojileri ve sistem yönetimi ile ilgileniyorum.Lisanlı Badminton oynuyorum.Yoga ve bitki yetiştirme de kendimi geliştiyorum.

    © 2024 BinYaprak. Tüm Hakları Saklıdır.
    Bir TurkishWIN girişimidir.