Endüstri Mühendisliğinde Kariyer: Aytuna Oto

    aytuna_oto11

    Philips'de Proje Lideri olarak görev yapan İstanbul Teknik Üniversitesi Endüstri Mühendisliği mezunu Aytuna Oto ile kariyer yolculuğu, endüstri mühendisliği, meslek ve öğrencilik hayatı hakkında tavsiyelerle dolu, bol ilham içeren bir röportaj gerçekleştirdik. Detaylar yazıda! Keyifli okumalar.

    ●Yaşadığınız şehir: Groningen / Hollanda

    ●Memleketiniz: Samsun / Türkiye

    ●Eğitim Seviyeniz: Üniversite

    ●Mesleğiniz: Endüstri Mühendisi 


    1) Kısaca tanıyalım: Nerede doğdunuz, ne okudunuz, şimdi ne yapıyorsunuz? Biyografinizi bizimle paylaşır mısınız?

    Samsun doğumluyum. Anadolu Lisesi'nden mezun olduktan sonra İstanbul Teknik Üniversite'sinde Endüstri Mühendisliği Bölümünü bitirdim. Kariyerime beyaz eşya sektöründe ve tedarik zinciri alanında başladım. Vestel Beyaz Eşya şirketinde başladığım serüvene BSH Ev Aletleri firmasında tedarik zinciri, üretim sistemleri. proses yönetimi ve teknik urun yönetimi departmanlarında farklı pozisyonlarda devam ettim. Su anda yaklaşık 1 yıldır Hollanda'da Philips şirketinde proje lideri olarak görev yapmaktayım.

    2) Çalıştığınız kurumda hangi rolü üstleniyorsunuz?

    Philips'in Kişisel Bakim urun grubunda Tıraş Makinesi kategorisinde urun projelerinden sorumluyum. Pazarlama organizasyonundan gelen urun taleplerini fikir aşamasında teslim alarak hedeflenen kalite, maliyet ve sure içerisinde müşteriye sunma surecini bir çok fonksiyondaki proje üyeleri ile birlikte yürütmekteyim. Endüstri mühendisliğinden gelen akademik bilgi ve farklı fonksiyonlardaki tecrübelerimi harmanlayarak bu rol için gerekli planlama, proses, teknik bilgi ve insan yönetimi yetkinliklerini azami oranda kullanma ve geliştirme şansı buluyorum.


    3) Sizi yönlendiren anlar ve kişiler kimlerdi? Mesleğinizi nasıl seçtiniz, karar anlarınız neler oldular?

    Üniversite sınavına hazırlandığım dönemlerde yakın çevremde mühendis tanıdığım pek yoktu. Ama ortaokul yıllarımdan itibaren hem sayısal hem de mühendislik alanına yatkınlığım özellikle o dönemlerdeki dershane öğretmenlerim tarafından desteklenmekteydi. Endüstri mühendisliğinin çok kıymetli olduğu bir donemde tercihimi yaptım. Danışman öğretmenim bu mesleğin hem teknik hem de sosyal bilimlerin dengeli bir karması olması ve gelecekte çalışma alanlarının çeşitliliği nedenleriyle benim için doğru bir secim olacağı konusunda beni oldukça aydınlattı ve hayli cesaretlendirdi. Baslarda arada kaldığım diğer alan Genetik mühendisliği idi ki hala çok saygı duyarım. Ancak tip dünyasından bir kaç yakınım ile görüştükten sonra sosyal anlamda beklentilerimi çok da karşılamayacağına kanaat getirdim ve kendim ile endüstri mühendisliği arasındaki bağın çok daha güçlü olduğuna olan inancım arttı. Ne mutlu ki hayat beni pişman olmayacağım bir karar almaya yönlendirmiş.

    4) İş hayatında çalışacağınız departmanı ve sektörü seçerken neleri göz önünde bulundurdunuz? Departman ve sektör seçiminde yeni mezunlara tavsiyeleriniz nelerdir?

    Çalıştığım ya da çalışmak isteyeceğim sektörleri seçerken her zaman günlük hayatin içerisinden olmasına önem verdim. Bu bana yaptığım iş ile yasadığım hayat arasında bağ kurma şansı veriyor. Gözle görünen ve elle tutulan çıktıları olan sektörlerde çalışmayı çok daha keyifli buluyorum. Ortaya çıkma surecinde yer aldığım urunun şahsen ben ya da yakınımdaki insanlar tarafından bilinen, kullanılan ve tabiki sevilen ürünler olması bana daha fazla iş tatmini sağlıyor. Çalıştığım departmanları seçerken de her zaman benim için anlam ifade etmesine, insanlarla iletişim içerisinde olmamı sağlamasına ve iş sonuçlarımı görme ve gözlemleme şansı vermesine dikkat etmeye çalışıyorum.

    Yeni mezun arkadaşlara da seçimlerini mutlaka bir anlam ve fayda üzerine dayandırmalarını şiddetle tavsiye ederim. Bu sayede kariyeri sadece is olarak görmenin ötesine geçip yaptığınızdan keyif alma sansınızı kesinlikle arttırabilirsiniz. Bununla birlikte seçimlerini sonraki adımlarını da düşünerek, gelecekte kendilerini görmeyi istedikleri noktaya bir basamak niteliğinde değerlendirmeleri de önemli.

     5) Kendinizi geliştirmek için hangi dijital kaynakları takip ediyorsunuz?

    Dijital kaynak olarak nitelendirebileceğim eğitim sitelerinden bahsedebilirim: LinkedIn Learning, Udemy, Coursera üzerinden donem donem ilgimi çeken eğitimleri almaya çalışıyorum. Buna ilave olarak dijital kanallardan düşünce ve tecrübelerini aktif olarak paylasan belirli isimleri takip etmeye çalışıyorum: Fazıl Oral, Bora Ozkent, İnan Acilioglu, Sertaç Doğanay, Fatmanur Erdoğan bu listede öne çıkan isimlerden. Genel olarak LinkenIn'in doğru kanal ve isimleri takip ettiğiniz durumda kendinizi geliştirmek, bilgi almak/paylaşmak ve en önemlisi aktif kalmak için gerçekten iyi bir kaynak olduğunu düşünüyorum.

    6) Mutlaka okumalısın dediğiniz kitaplar var mı?

    Drive - Daniel H. Pink, Amaç - Jeff Cox & Eliyahu M. Goldratt, Insanin Anlam Arayisi - Viktor Emil Frankl, Lean In ‑ Sınırlarını Zorla - Sheryl Sandberg, Kendi Gerçek Kuzey'ini Keşfet - Bill George


    7)Tekrar 20 yaşına dönme şansınız olsa neyi farklı yapardınız? Ya da kariyeriniz için 20'li yaşlarda iyi ki yapmışım dediğiniz şeyler nelerdir?

    Tekrar 20 yaşına dönme sansım olsa gerçek hayatla ve diş dünyayla daha erken ve daha zengin bağlar kurmaya özen gösterirdim. Akademik basarinin yanında farklı alanlarda, farklı sosyal çevrelerde edinilecek tecrübelerin kendim, ne istediğim, güçlü yanlarım ve potansiyellerim hakkındaki farkındalığımı çok da erken yasta olgunlaştıracağını düşünüyorum. Su anki genç arkadaşların bu konularda bizlerden çok daha bilinçli ve aktif olduğunu gördükçe gerçekten çok mutlu ve umutlu oluyorum.

    8) Bu mesleği seçmeyi düşünenlere ne tavsiye edersiniz?

    Endüstri mühendisliği gerçekten çok değerli bir meslek. Zamana, ihtiyaçlara ve imkanlara göre kendini çok hızlı ve rahatça evirip geliştirebilen bir alan olduğu için kıymetinin hiç bir zaman azalmayacağına inanıyorum. Bu meslekten en büyük keyif ve verimi alabilmek için adayların kendilerini hayat boyu öğrenmeye, gelişmeye, hem sosyal hem de teknik anlamda donanımlarını arttırmaya açık ve gönüllü olmalarını tavsiye ederim. Çalışma alanları çok geniş olduğu için secim zorluğu yasamamak ve doğru secimler yapma şanslarını arttırmak için kendilerini tanımaya, dinlemeye ve denemeye zaman ayırmaları da bence oldukça önemli. Okul, is ve sosyal hayatta dengeli bir şekilde aktif olmak, gözlem yapmak ve iletişim ağı biriktirmek de ileriki dönemlerde faydasını fazlasıyla görecekleri değerli tecrübeler olacaktır şüphesiz.


    Bu röportaj CampusWIN yazarlarından Özge Kaplayıcı tarafından yapılmıştır. İlham dolu katkılarından dolayı Aytuna Oto'ya çok teşekkür ediyoruz.

     

    Yorum

    Zaten Hesabınız Varsa Buradan Oturum Açın
    Henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun

    Biz TurkishWIN liderlik programı CampusWIN Academy'de senin için yazılar yazan kız kardeşleriniz. İşte fırsat eşitliğini sağlamak için yetkinin ötesinde liderlik edip, fark yaratmak ve kendimizi geliştirmek için birlikteyiz. Her Mart ayında aramıza yeni kız kardeşlerimiz katılıyor. Bekleriz🙂

    © 2024 BinYaprak. Tüm Hakları Saklıdır.
    Bir TurkishWIN girişimidir.